01.05.2024

Економія на культурі: що буде з фільмами українського виробництва?

Креатор буд

Майже вдвічі скоротили бюджет Міністерства культури та інформаційної політики. Відповідно, українське кіно, яке швидкими темпами починало ставати на ноги, цьогоріч від держави отримає суттєво меншу суму, ніж планувалося. У Кабміні пояснюють – зміни пов’язані із епідемією коронавірусу. Адже значну частину коштів перенаправили на медицину.

Трохи більше 8 мільярдів гривень цього року має у своєму розпорядженні Міністерство культури та інформаційної політики. Зміни затвердили у квітні. У попередньому варіанті бюджету грошей було майже вдвічі більше. Відтак, державну підтримку кінематографу скоротили на 300 мільйонів гривень – тобто до 455-ти мільйонів.

Фахівці розповідають, за кілька минулих років аудиторія українського кіно значно зросла. У 2014-му це було 400 тисяч, тепер – 2,5 мільйона. В українському виробництві збільшилась кількість стрічок, якими можна пишатися.

Можливу кризу в індустрії голова Асоціації кінокомісій України пов’язує не лише із зменшенням фінансування державою через коронавірус. Леонід Бицюра каже, можливо, на ситуацію впливає і те, що у галузь прийшли люди, “далекі” від кіноіндустрії. Фахівець переконує, попри труднощі, українське кіно не зникне. Адже фільми знімали як з держаною підтримкою, так і без неї. Хоча, зізнається, проєктів, які б більше розвивали нашу національну ідентичність може поменшати. А от кількість низькопробного продукту може зрости.

Щодо Тернопілля, то наш регіон цікавий для режисерів. Цього року очікують виходу ще кількох повнометражних фільмів, які мають прив’язку до нашої області. До прикладу, “Червоний. Без лінії фронту” та “Джура королевич”.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,