29.03.2024

Історична спадщина Бережан: у місті відновлюють старовинні двері

Креатор буд

Вчитель історії у Бережанській школі-гімназії Михайло Музичка став автором проєкту “Минуле близько”. Чоловік взявся за відновлення та збереження старовинних дверей у місті.

Автор проєкту показує двері, які вже вдалося відновити. Вони з будинку кінця ХІХ початку ХХ століття та несуть історичну цінність для міста тому, що відображають стару столярську спадщину.

Михайло Музичка прагне зберегти історичну спадщину, у старих і, на перший погляд звичайних, дверях. Розповідає, за формами та загальним виглядом спостерігається відсилка до античної Греції.

Це історично вірна копія, пояснює Михайло. На відновлення первинного вигляду пішло понад 40 тисяч гривень з коштів громадського бюджету, який Михайло виграв зі своїм проєктом “Минуле близько”.

Ще одні двері, які планують відновити, мають чимало рослинних орнаментів, різьблення. Вони складніші для відновлення, ніж, до прикладу, попередні, каже Михайло.

А почалося таке захоплення Михайла у 2019-му році із екскурсій, коли подивитися на старовинні двері збиралося близько півсотні бережанців.

Автор проєкту «Минуле близько» зауважує, що двері – це своєрідний акцент у місті. Саме по дверях можна прослідкувати, як мінялася мода, чого хотіли власники від функціональності, який декор використовували та як розвивалося декоративне ковальство.

Наразі Михайлу вдалося відновити двоє хідників – на вулиці Вірменській, а також на вулиці Руській. Останні, до речі, ремонтували силами волонтерів.

Зараз Михайло чекає, коли карантин закінчиться і можна буде продовжити екскурсії. А також шукати фінансування, аби зберегти історичну спадщину.

Загалом у Бережанах понад 30 дверей, які мають історичну цінність, усі вони з різних часів – із середини ХІХ століття і до початку Другої світової війни.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,