26.04.2024

“До чистих джерел”: на Шумщині пропонують оригінальну атракцію для туристів

Ваша реклама

На території Національного парку «Кременецькі гори» є екологічно-туристична стежка «До чистих джерел». Наразі її ще не відкрили, але наша знімальна група вже знає, чим вона особлива.

Трикілометрова стежка має вихід до близько десяти джерел, які течуть дрібними струмками. Вона майже готова для туристів – залишилося облаштувати її містками та поручнями. Не з усіх місць наразі можна набирати воду, однак усі інформаційні щити вже є.

Інспектор лісової охорони Національного природного парку “Кременецькі гори” Олександр Іщук розповів, що колись від одного із цих джерел люди, які проживали на відстані кілометра, носили воду коромислами. І не лише для своїх потреб, але й для худоби.

Джерела не пересихають навіть у часи посухи, однак стають повноводними під час сильних дощів. З тварин тут можна зустріти сарну, косулю, лисицю, борсука, бобра і навіть вовка. Тому перед тим, як організувати собі екскурсію, відвідувачі повинні обов’язково повідомити адміністрацію парку, наголошує начальниця відділу екологічної та освітньої роботи Національного природного парку “Кременецькі гори” Оксана Тимошенко.

Повсюди лежить мертва деревина – місце дозрівання комах та сплячки земноводних. На щастя, звідси порушники не можуть її вивезти через відсутність прямого під’їзду.

Відвідувачі парку кажуть, що ліс дозволяє відновити гармонію з природою та насолодитися новими емоціями.

Додамо, Шумщина також щорічно проводить фестиваль «Братина» біля підніжжя Данилової гори. Краєзнавчий музей «Антонівецька республіка» презентує матеріали визвольних змагань 40-50 років ХХ століття, а у селі Стіжок розташоване історичне місце табору Воєнної Округи УПА «Волинь-Південь».



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,