20.04.2024

Деякі пари стають міцнішими, а дехто розчаровується: вплив карантину на стосунки

Креатор буд

Під час карантину нам усім доводилося бути вдома практично цілодобово зі своїми другими половинками. Наша знімальна група поспілкувалася із однією із тернопільських пар, щоб дізнатися – стало це непростим викликом чи навпаки допомогло зміцнити стосунки?

Своїми спостереженнями на цю тему поділилась і психолог.  

Тернополяни Юля та Дмитро разом вже 8 місяців. Вони познайомилися на вечірці і після не довгого спілкування почали зустрічатися, а згодом – жити разом. Зізнаються, побут та вимушений карантин зробив їхні відносини лише міцнішими, хоча без конфліктів теж не обійшлось. Спогади про разом пережиті щасливі моменти, спілкування та одинакові захоплення й інтереси – ось що допомогло парі не втратити почуття один до одного.

Та не у всіх все так добре складаються відносини, як у героїв нашого сюжету. Є й ті пари, які після карантину розлучаються. Психологи кажуть, причина цьому не вимушена самоізоляція, а зміна звичного ритму життя.

Професор кафедри психології ТНПУ ім. В. Гнатюка Марина Орап зауважує, що  одна справа, коли ви бачитеся, наприклад, по 2 години в день, а весь інший час займаєтеся звичними справами: працюєте, зустрічаєтеся з друзями, маєте час і можливість для занять різного роду за межами дому. В таких випадках часто всі проблеми, які виникають – замовчуються. На них не звертають уваги. А от коли ви на самоізоляції 24/7, в обмеженому просторі, і немає відволікаючих факторів – тоді можуть проявлятися ті речі, які були проігноровані раніше.

До речі, саме тому  під час карантину, особливо в Китаї, суттєво зросла кількість розлучень.

Психологи радять – як тільки виникають конфліктні ситуації, їх потрібно обговорювати. Підтверджено те, що пережили карантин мирно, ті пари, які вміють обговорювати проблеми. Марина Орап наголошує, що не варто ігнорувати бажання побути на самоті. Адже воно цілком природне і це нормально.

Після двох місяців карантину всі повернулися до життя, яке було до цього. Та експерти наголошують, що те, чи пішло це на користь, чи навпаки – має негативні наслідки – залежить від кожного особисто.

Статистика ж свідчить, що лише за 1 місяць карантину в Україні кількість укладених шлюбів скоротилася удвічі. Натомість, зареєстрували 1753 розлучення.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,