20.04.2024

Церква у вулику: лановецький пасічник створює незвичні помешкання для бджіл

Креатор буд

Любить, доглядає та створює креативне житло для бджіл. Пасічник з Лановеччини Микола Оришкевич робить оригінальні вулики. Наша знімальна група завітала в гості до майстра.

На подвір’ї біля будинку Миколи Оришкевича одна із останніх робіт – вулик у формі невеличкої хатинки. Його пасічник зробив нещодавно, тому всередині ще порожньо. Разом з другом, теж пасічником, розповів та показав, як влаштоване життя бджолиної сім’ї у вулику та поза ним.

На пасіці ж головна окраса – церква-вулик. Її пан Микола майстрував три місяці. Розповідає, побачив схожий храм на фотографіях грузинського монаха. Але той виріб був куди меншим. У цьому ж вулику живе 10 бджолиних сімей. Всередині майстер облаштував дві лежанки, а на стінах повісив багато ікон. Каже, за три роки існування до незвичної церкви приїжджали люди з різних куточків України. І не лише подивитися на неї, а й на лікувальні сеанси.

Дивитися за бджолами в церкві-вулику також потрібно всередині. Пасічник дістає рамки без жодного захисного одягу, наша ж знімальна група одягла ситечка. За лічені секунди вся церква заповнюється бджолами. Перейняти досвід у Миколи Івановича сюди приїжджають чимало пасічників, є серед них і священники.

До прикладу, о. Олександр Копійковський зауважив, що саме тут він почерпнув енергетику, яку неможливо передати.

Окрім церкви-вулика на пасіці є й  інші незвичні вулики: кольорові, з дерева, зі скла, у формі будиночків чи фортець. На пасіці пана Миколи понад 40 вуликів і частина з них – зроблені з креативом. Не даремно сюди часто приїжджають цілими сім’ями.

В кожен новий виріб вкладає частинку свого серця і не шкодує ні часу, ні грошей. Майстер з Лановеччини каже, в майбутньому хоче реалізувати ще багато інших цікавих ідей. Адже для нього пасіка – значно більше, ніж просто захоплення.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,