29.03.2024

Чотири свята: що святкують українці 14 жовтня

Креатор буд

14 жовтня і чотири свята. Нашарування відзначень і річниць, які є дуже важливими для українців. Адже події, які відзначаємо сьогодні — це наша історія, свідчення становлення України, підсумок боротьби.

Найперше 14 жовтня є Днем захисників і захисниць України. Державне свято України, яке започаткували 14 жовтня 2014 року президентським указом з назвою День захисника України. З 2015 року цей день є державним святом і неробочим днем. А 14 липня 2021 року Верховна Рада України перейменувала свято на «День захисників і захисниць України». Нині День захисника – це свято не тільки для військових, а й для усіх українців. Сильних, незалежних, нескорених.

Ще одне важливе свято – це свято Покрови, присвячене Богородиці. Саме вона рятувала усіх віруючих, розкинувши над ними своє чудотворне покривало. З цим празником пов’язані і народні прикмети. Вважалася, що це Матір Божа вкриває землю своїм покровом у вигляді листя чи снігу.

14 жовтня вважається днем заснування УПА – української повстанської армії. Хоча документів, у яких вказано конкретну дату створення УПА історики не знайшли, вирішили, що символічно буде поєднати це свято із днем козацтва. Саме тому день українського козацтва і відзначають 14 жовтня.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,