28.03.2024

Бути чи не бути: українцям хочуть дозволити змінювати по батькові

Ваша реклама

Дозволити змінювати не тільки ім’я та прізвища. Верховна Рада прийняла у першому читанні проєкт закону щодо права фізичної особи на зміну по батькові. Проєкт ініціювали, зокрема, за рекомендацією Європейського суду з прав людини у справі “Гарнага проти України”. Суд встановив, що відсутність такого права є порушенням статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Герой нашого сюжету Борис свого часу, ще будучи підлітком, змінив прізвище. Розповідає, таким чином хотів самоствердитися. Родина його  не відразу зрозуміла, але згодом все налагодилося.

Борис Явір Іскра підтримує й можливість змінити по батькові. Але, зауважує, людині, яка хоче це зробити, необхідно обдумати рішення, а вже тоді братися за документи.

Окрім того, треба зважати на те, що зміна імені, прізвища, по батькові призведе і до переоформлення ряду документів, окрім паспорту.

Тернополяни, з якими спілкувалася наша знімальна група, мають різні думки щодо цього. Дехто каже, що цінує свої родинні зв’язки і тому над таким би й не задумався, а хтось вважає, що це особиста справа кожного.

Проєкт закону щодо права на зміну по батькові підняв деякі проблемні питання. Цієї осені на нас чекають місцеві вибори. Тому, у виборчих списках  можуть бути кандидати, з однаковими чи подібними прізвищем, чи іменем і по батькові. Або усім разом.

Директор Центру суспільних досліджень “Поліс” Ігор Процик каже, це вважається “чорною” виборчою технологією, яка спрямована на відтягнення голосів у відомих кандидатів. Але, зазначає фахівець, такі методи на місцевих виборах застосовують не часто.

Ще один нюанс, про який говорять, це те, що змінивши прізвище може виникнути плутанина із повним іменем виборця у документах й виборчому списку. Та і тут, зауважує Ігор Процик, переживати не варто. Адже виправити помилки у списках виборців можна. Головне, зробити це не пізніше, ніж за 10 днів до дня голосування.

Зазначимо, відповідно до нинішнього проєкту закону, змінити по батькові можна буде з 16-ти років, з 14-ти такі зміни можливо зробити за згодою батьків.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,