19.05.2024

Борщ подешевшав: скільки коштує продуктовий набір

Ваша реклама

Буряк, картопля, капуста, морква, цибуля і м’ясо – основні продукти для борщу, традиційної страви українців. Продавці кажуть, останнім часом помітили зниження цін на овочі.

До прикладу, буряки можна придбати по 15 гривень за кілограм, моркву – по 12, картоплю – по 20. Кілограм цибулі оцінюють в 9 гривень, помідорів – у 30, а капусту – у 5 гривень за кілограм.

Продавчиня овочів пані Галина зауважує, що ціни знизились, у зв’язку із тим, що чимало господарів вже мають овочі на своїх городах.

Продавчиня ж м’яса – пані Наталя, розповідає, що до борщу найчастіше купують ребра. Ціни на м’ясо практично стабільні вже 5 років. На п’ятилітрову каструлю, кажуть на ринку, достатньо половину ребра, що коштує 45 гривень. Пані Наталя зазначає, що всю продукцію перевіряють фахівці лабораторії на безпечність та надають дозвіл на реалізацію.

Зауважимо, інгредієнти борщу відрізняються у кожної господині. Одні, зізнаються – роблять його без капусти, інші – замість помідорів дають томатну пасту. Через це і ціна борщового набору різна.

Покупці на ринку зауважують, що і про сметану забувати не можна. До борщу найчастіше купують збирану, рідше – сепараторну. Продавці кажуть, що люди більше довіряють домашнім продуктам, аніж магазинним. За 0,5 сметани на ринку просять в середньому 35 гривень. Продавчиня молочних продуктів пані Оксана запевняє, що домашня сметана має свої переваги.

Тож, підраховуємо вартість 5-літрової каструлі борщу. Овочевий набір коштує приблизно 45 гривень – це один буряк, до 0,5 кілограма картоплі, по одній моркві та цибулині, півкапустини і зелень. Ребро – ще 45гривень. Разом – 90. Якщо додати сметану та приправи, ціна підійметься до сотні.

Зауважимо, у серпні минулого року за п’ятилітрову каструлю борщу Т1 Новини платили 135 гривень. Тож, зараз борщ нам обійшовся дешевше на 26%.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,