24.04.2024

Безпечне сміттєзвалище і “чиста” електроенергія: Малашівецький полігон передали в оренду

Креатор буд

Незабаром на Малашівецькому сміттєзвалищі запрацює станція із дегазації звалищного газу – метану. Рішенням сесії міської ради, ділянку полігону передали в оренду на 49 років. Підприємець – компанія “Еко-лідер Т”, яка входить до групи компаній “Кліар Енерджі Груп”. Вони будуть проводити всі роботи, починаючи від прийому сміття, сортування, складання і до отримання “чистої” енергії.

Головний інженер ТОВ “Кліар Енерджі Груп” Іван Самусенко розповідає, що газ добувають за допомогою двох свердловин – вертикальних, які бурять у смітті та горизонтальних – які вкладаються у смітті та поступово ним заповнюються. Потім відбувається ще  низка процесів, а тоді метан, потрапляє до двигуна внутрішнього згорання, за допомогою якого генерується електрика. Іван Самусенко зазначив, що тут, чи не вперше в Україні використовуватимуть змішаний вид відбору метану.

Директор ТОВ “ЕКО-ЛІДЕР Т” Віктор Сопівник зазначає, що зробили 4 карти, аби впорядковано вивозити сміття на звалище та встановити дегазаційну машину.

Заступник міського голови Тернополя Владислав Стемковський зауважив, що позитивом є те, що рекультивація та технологічний процес відбуваються без витрат коштів із міського бюджету. Додає, міська рада роками витрачала на це кошти, адже охочих зайнятися цим питанням суб’єктів господарювання не було.

Міський голова Тернополя Сергій Надал продовжує – усі сусідні громади сплачують міському бюджету за використання полігону, тому найближчим часом це буде відчутно і для економіки міста. До того ж, більше не буде турбувати питання по збору і захороненню сміття, а також – це вирішення екологічного питання, додає міський голова.

Фахівці розповідають, що проведення дегазації, тобто забирати метан зі сміттєзвалищ, дуже важливо, адже газ – небезпечний, він вибухає і горить. Окрім того, це добре впливає на екологічне середовище, на рослинність, а ще, не енш важливо, що зникає неприємний запах.

Загалом на сміттєзвалищі у Малашівцях буде 29 вертикальних свердловин. Іван Самусенко розповідає, зараз тривають підготовчі роботи, через карантин із Європи не можуть отримати частину обладнання. Але вже незабаром планують запустити станцію дегазації, виробляти екологічну чисту електроенергію і продавати її за зеленим тарифом.

Також, зауважують у міській раді, компанія зареєстрована у Тернопільській МТГ і податки від її роботи будуть поповнювати бюджет громади.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,