29.03.2024

Американець, який став героєм україно-російської війни: унікальну виставку презентували у Тернополі

Ваша реклама

Справжній Герой сучасності. Так коротко можна охарактеризувати Маркіяна Паславського – американця з українською душею та корінням. Чоловік народився у Манхеттені, а загинув на сході України. Виставку-життєпис “Нью-Йорк – Іловайськ: Вибір” презентували у Тернополі.

До експозиції увійшли світлини із військовим, його форма, улюблені книги та інші особисті речі. Провідний науковий співробітник Музею української діаспори (м. Київ) Назар Розлуцький розповів, що вперше цю виставку організували ще рік тому, відкривали її у Музеї української діаспори, а в Тернопіль привезли, бо це місто – мала Батьківщина матері Маркіяна Паславського.

Частину експонатів в Україну передала сестра Маркіяна. Деякі зібрали вже тут, завдяки побратими, які були на передовій разом Героєм.

Генеральний директор Національного музею Революції Гідності зауважив, що у виставці представлені 19 експонатів. Серед них і палиця, з якою Маркіян Паславський був на Інститутській, і чорний шолом. Ігор Пошивайло додає, родина Маркіяна не знала, що він був на Майдані у той період.

На передовій Маркіян був добровольцем батальйону Національної гвардії України “Донбас”.

Відвідувачі виставки кажуть, Маркіян Паславський прожив гідне життя, тому однозначно заслуговує , щоб про нього знали українці. Щоб пам’ятали, чию свободу і територію він захищав у часи Майдану та війни.

Виставка  “Нью-Йорк – Іловайськ: Вибір” присвячена шостій річниці Іловайської трагедії. Діятиме вона у Тернопільському обласному художньому музеї до 30-го серпня.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,