29.04.2024

4 зони карантину: що змінилось після поділу в різних областях України

Ваша реклама

Чотири зони в Україні. Чотири рівні поширення епідемічної небезпеки. «Зелений», «жовтий», «помаранчевий» та «червоний». Усі вони означають заборону. Принаймні, так прописали в Уряді та МОЗ. А що кажуть українці? Як їм живеться в цих кольорових зонах? Чи відчувають небезпеку коронавірусу, чи зважають на обмеження і як виконують постанову Кабміну ? Чотири зони, чотири території: Луцьк, Хмельницький, Тернопіль та Кіцманський район на Чернівеччині. Т1 Новини з’ясовували, чим відрізняється життя в кожній із зон.

«Зелена» зона. Саме у ній наші сусіди – Хмельниччина. І, згідно з вимогами МОЗу, в таких «зелених» регіонах діє лише 4 пункти обмежень: масковий режим у громадському транспорті, перевезення пасажирів в межах сидячих місць, кінотеатри заповнені на 50% і проведення масових заходів за правилом не більше 1 людини на 5 квадратних метрів.

Ресторани і магазини працюють у звичному режимі, а громадський транспорт курсує за розкладом, масковий режим – діє. Хмельничани ж кажуть, обмежень дотримуються.

«Жовта» зона. У ній з десяток населених пунктів. У «жовтих» регіонах діють усі заборони зеленої зони, плюс – не можна відвідувати установи соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку. Саме ці правила вже декілька днів як вступили в дію у Тернополі. Жителі міста кажуть, «жовтий» рівень сприймають нормально, правил дотримуються, але від карантину, зізнаються, вже втомилися.

«Помаранчева» зона. Цим регіонам заборонені, крім вищесказаного, ще й робота хостелів, ресторанів у нічний час, фінтес-центрів, дитячих таборів, масштабні масові заходи та планові госпіталізації у лікарнях. У цій зоні наші луцькі сусіди, які є одночасно, в недалекому минулому, і сусідами по червоній зоні, адже тиждень тому наші два міста стали заручниками найжорсткіших обмежень.

Мешканці Луцька кажуть, що не варто всі смертельні випадки через хвороби «списувати» на коронавірус. Все ж,зауважують, зважаи на заходи безпеки – варто.

«Червона» зона. Наразі у ній досі Кіцманський район Чернівецької області. На його території заборонена робота громадського транспорту, відвідування закладів освіти, діяльність ТРЦ, ресторанів та кафе. І так вже більше тижня. Та і громадяни це сприймають, адже цифри там дійсно невтішні – від початку карантину захворіла 1001 людина.

На своїй сторінці у соціальній мережі голова Чернівецької ОДА написав, якщо кількість хворих й далі збільшуватиметься, то цілком можливо, що вся область потрапить до червоної зони.

І все ж, у якій би зоні не знаходилось ваше місто чи область варто не забувати і дотримуватись карантинних правил – носити маску, уникати людних місць та користуватись антисептиком.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,