18.04.2024

Закон про мову і соцмережі: із 16 липня сайти повинні перейти на українську

Ваша реклама

Книгарні, телебачення, радіо, театри, ресторани. Це лише половина сфер, які вже близько року транслюють більшу частину контенту українською мовою. Такі умови закону “Про забезпечення функціонування української мови, як державної”.

І вже зовсім скоро — 16 липня, набирають чинності його друга та шоста частини. А це означає, будь-який товар, на якому встановлено комп’ютерну програму, повинен мати україномовний інтерфейс. Незалежно від того, чи це електронний варіант, чи панель керування із кнопками.

Підтримує такий закон Микола Заярний. Хлопець працює у сфері айті-технологій вже декілька років. Розповідає, найчастіше доводиться використовувати програми англійською. Зіштовхується і з російськомовними, проте зараз категорично їх уникає. Каже, бачить лише плюси в тому, що тепер програми будуть українською.

Окрім цього, українізувати повинні і інтернет-ресурси. Це – веб-сайти, месенджері,  ютуб і телеграм канали. Тобто, усі сторінки у соцмережах суб’єктів, які зареєстрованні в Україні, повинні мати україномовну версію. Вона завантажуватиметься автоматично. Українська версія, може існувати поряд з іншомовними, проте, містити не менший обсяг контенту.

Ми запитали тернополян, чи важко наразі знайти сайти із україномовним наповненням. Більшість опитаних, відповіли, що упродовж року україномовних вебсайтів значно побільшало.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,