26.04.2024

Як виявити ознаки вербування ворожими спецслужбами: поради правоохоронців

Креатор буд

Фото: Українська Правда

Ворожі спецслужби намагаються вербувати українців, залучати їх до співпраці. СБУ протидіє окупантам, проте фахівці просять громадян бути уважними щодо намірів агресора.

Росіяни хочуть використовувати українців для збору розвідданих, організації диверсій на фронті та провокацій у тилу.

Для залучення до злочинної діяльності громадян України спецслужби РФ використовують  різноманітні прийоми і засоби:

– погрози життю та здоров’ю;

– тортури і шантаж;

– банальний підкуп;

– поступове втягування у співпрацю «в темну».

Останній спосіб – особливо поширений для пошуку потенційних зрадників серед жителів умовно мирних областей.

В такому випадку перший контакт із російським «рекрутером» може відбуватися у соціальній мережі або під час телефонної розмови. Вербувальник зазвичай видає себе за іншу особу,  і навіть може створювати враження справжнього патріота, який вільно спілкується українською мовою та доволі непогано обізнаний з нашою культурою і традиціями.

Непідготовленій людині важко розпізнати в новому знайомому співробітника спецслужби, адже вербувальники – досвідчені маніпулятори. Вони намагаються зіграти на людських почуттях та слабкостях. Спочатку схиляють співрозмовників до надання безневинних послуг, а потім поступово їх вербують і підбурюють до деструктивних  та злочинних дій.

Співпраця з ворожими спецслужбами є злочином проти національної безпеки. В умовах воєнного стану державна зрада карається позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна.

Водночас, якщо громадянин не виконував злочинного завдання проти України і добровільно повідомив владу про свій зв’язок з ворогом, то він звільняється від кримінальної відповідальності.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,