27.04.2024

Як українцям вберегти дітей від ворожої пропаганди і чим шкідливі російські мультики

Креатор буд

Мультфільми з російським підтекстом, які колись сто відсотків переглядала ваша дитина. Активісти і народні депутати підняли проблематику мультфільмів російського виробництва, які хоча і перекладені на українську мову, проте все частіше несуть наративи російської “великої культури і міру”, деструктивну та в окремих випадках – військової тематики.

Першим таким мультиком стала всім відома “Маші та Ведмідь”, які кожен з нас хоча б раз в житті переглядав. Що ховається у дівчинці і як перегляд цього сюжету може нашкодити дітям – дізнавалися наші журналісти.

Маша без дозволу заходить в дім, розкидає речі, з’їдає харчі і вимагає “ще”, спалює ялинку і знищує улюблені іграшки Ведмедя. На перший погляд смішний мультфільм російського виробництва останні місяці в світлі війни постає в іншому ракурсі.

Першою проблему “Маші та Ведмедя” в українському медіапросторі підняла пластунка, керівниця центру гідності дитини Українського католицького університету Христина Шабат. Переглянула усі 6 сезонів мультфільму. Дійшла висновку, що Маша — типова некотрольована старшими російська дитина, яка шкодить і знає що її пробачать. Поштовхом до такого дослідження стала стаття “The Times” за 2018 рік про те, що Путін активно використовує популярні дитячі шоу для своєї пропаганди.

Тому в Україні таких мультфільмів точно не повинно, переконані і нардепи.

“Я бачила в Маші поведінки, яка веде до руйнації самої особистості і суспільства. Це коли людина чи дитина робить все що хоче безнаказано. Їй за це нічого нема. Окрім цього, її ще так гарно намалювали, що багато людей з того сміється”, — каже народна депутатка, секретар комітету освіти, науки та інновацій Верховної Ради України Наталія Піпа.

Психологи вивчають цей мультфільм як класичний приклад садомазохізму, де є жертва (Ведмідь) і садист (Маша). В такому розумінні цей сюжет дуже небезпечний, адже утотожнюючи себе з Машею, дитина відчуває тріумф від того, що внутрішньо “бере верх” над дорослими. А яскраві кольори, музика і динамічна картинка взагалі западають глибоко в мозок.

“Наш мозок мислить символами і наративами, тобто історіями. ми запам’ятовуємо історії ніж сухий набір цифр, ми розуміємо краще історії”, — пояснює психологиня Тетяна Шейкіна.

Однак не лише в цьому мультфільмі проглядаються наративи так званої великої російської культури. За словами спеціалістів, все йде від російських казок, які з малечку закладають поведінку лінивої людини. Персонажі Маші стали настільки популярні, що ще 6 років тому, вони були скрізь — іграшки, одяг, шкільне приладдя — із зображенням Маші. Тепер у Тернополі цього персонажа практично не знайти. Це плюс. І експерти радять батькам ретельно підбирати мультфільми для дітей.

Деталі про шкідливий мультик дізнавайтеся із сюжету.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,