23.04.2024

Як правильно використовувати генератор, пояснили тернопільські рятувальники

Креатор буд

“Генератор спалахнув в підвалі житлового будинку”, “Чоловіка з отруєнням та опіками тіла забрали до лікарні у важкому стані після загоряння генератора”. Такі заголовки новин на Закарпатті, в Одесі, у Вінниці за останній тиждень. На Київщині фіксують випадки отруєння чадним газом, який виділяється від роботи генераторів. Річ, яка має виручити у разі вимкнення світла, може і нашкодити, якщо нехтувати безпекою, кажуть рятувальники. З ними поспілкувалися наші журналісти.

“У такий час люди рятуються як можуть. Генераторами. Але щоб не сталося біди треба дотримуватися елементарних правил безпеки. Перш за все, генератор у приміщенні ставити не можна. Адже генератори виділяють чадний газ, який є небезпечний для людини”, — пояснює керівник пресслужби ГУ ДСНС у Тернопільській області Сергій Данілін.

Встановлювати генератори можна тільки на відкритому повітрі, подалі від вікон, дверей та гаражів. А дотриматися цих правил в умовах багатоповерхівки неможливо. Тож якщо ви думаєте, що поставивши генератор на балконі, то будете в безпеці — аж ніяк, додають рятувальники.

Генератор необхідно встановлювати не менше 6 метрів від найближчої поверхні. Предмети поруч можуть загорітися. Тому категорично не можна ставити їх на балконах, наголошує Сергій Данілін.

Альтернативою також можуть бути акумуляторні генератори, що заряджаються від мережі. Діють за принципом павербанків.

Заправляти генератор потрібно просто неба, а паливо тримати якомога далі від пристрою через ризик пожежі. Окрім цього зважте на технічні спроможності вашого генератора, і відповідно до цього вмикайте в нього лише найнеобхідніші в помешканні пристрої.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,