20.04.2024

Вибори і карантин: тернопільські спостерігачі розповіли про порядок голосування інфікованих COVID-19

Ваша реклама

Якщо у вас коронавірус – ви таки зможете проголосувати. Для цього необхідно до 23-го жовтня написати відповідну заяву та прикріпити довідку про стан здоров’я у дільничній виборчій комісії. У день виборів до вас прийдуть представники комісії зі скринькою та бюлетенями для вашого волевиявлення.

Керівник правових проектів ТОО КВУ Володимир Курило каже, що таким чином зменшать ризики загрози здоров’ю іншим, в тому числі – членам виборчих комісій. У ЦВК прийняли низку постанов щодо забезпечення територіальних і центральних виборчих комісій засобами індивідуального захисту та іншими матеріальними цінностями для того, щоб вберегти членів комісій та виборців від зараження коронавірусом.

Кабінет Міністрів України прийняв постанову, згідно з якою кожен українець повинен прийти на вибори зі своєю ручкою та маскою. Разом з тим прозвучало у засобах масової інформації й кілька гучних фейкових заяв.

Директор Центру суспільних досліджень “ПОЛІС” Ігор Процик каже, зокрема йдеться про те, що має бути ніби створене окреме приміщення для голосування, де мають голосувати ті, хто має підозри на COVID. Це, наголошує, не відповідає дійсності.

Тернопільські спостерігачі зазначають, цьогорічні місцеві вибори особливі. Адже проведуть їх не лише в умовах епідемії коронавірусу, а й з новим законодавством.

Координатор коаліції “За чесні та прозорі вибори” Олександр Домбровський каже, особливо це стосується міст, які мають більше 10 000 населення. Виборці не зовсім розуміються в тому, як голосувати, як заповнювати виборчий бюлетень, хто буде обраний, коли вони проголосують за ту чи іншу політсилу. Не зовсім зрозумілий і момент нульового кандидата в списку.

Додамо, спостерігачі розпочали свою роботу ще всередині серпня. За цей час у місті та області зафіксували ряд незначних порушень. Серед них: розміщення агітаційних матеріалів без вихідних даних, розміщення друкованих матеріалів із закликами непрямого підкупу та підкуп виборців у час доагітаційного періоду.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,