19.04.2024

Вибори 2020. Як тернополянам правильно заповнити бюлетень на місцевих виборах

Креатор буд

Як змінився виборчий бюлетень і як його заповнювати цьогоріч? ЦВК затвердила роз’яснення. Отож, на місцевих виборах, 25 жовтня кожен виборець отримає 4 бюлетеня. Так, зокрема мешканці Тернопільщини, зможуть проголосувати за депутата до обласної, районної та міської ради. Четвертий – для голосування за міського, сільського або селищного голову.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Тернопільській області Ольга Галушка зазначає, що спочатку виборець має обрати політичну партію. Вона буде зазначена ліворуч. Потрібно буде поставити позначку, у відповідному квадратику. Також, якщо ви обрали партію, варто обрати кандидата від цієї політичної партії. Для цього необхідно вписати його номер у другу клітинку, бажано трафаретним способом.

Цього року виникло багато дискусій стосовно цифри “0”. Відповідно до роз’яснень ЦВК – її вписувати разом з номером кандидата не обов’язково, проте якщо виборець впише нуль перед порядковим номером – це не буде порушенням. Такі умови голосування прийняли згідно з пропорційною виборчою системою із відкритими списками.

Ольга Галушка каже, що тут голосування здійснюється лише за списком політичної партії. Це єдиний виборчий список партій, а також територіальні виборчі списки партій. Територіальні виборчі комісії вже затвердили тексти виборчих бюлетенів. Тобто, на певному територіальному виборчому окрузі будуть брати участь певні політичні партії, зазначено також і перелік кандидатів.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в області зазначає, якщо виборець проголосує за одну політсилу, а кандидата обере від іншої – бюлетень вважатимуть не дійсним. Для того, аби кандидат від певної політсили пройшов у відповідну раду – він повинен набрати більше ніж 25% усіх поданих голосів на виборчому окрузі. Тож, поставтесь відповідально до свого вибору і пам’ятайте ці правила, аби ваш голос був зарахований.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,