17.05.2024

Вибори-2020: хто отримає мандат депутата та коли відбудеться перша сесія оновленої ради

Креатор буд

Пропорційна виборча система із відкритими списками. Відповідно до неї формуватимуть склад нових рад. У цьому матеріалі розглянемо та пояснимо принцип на прикладі міської ради.

Отже, після закриття виборчих дільниць 25 жовтня, члени комісій підраховують голоси. Далі – усі виборчі бюлетені везуть у територіальну міську виборчу комісію, де вже будуть підраховувати  результати виборів.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області Ольга Галушка каже, для того, щоб брати участь у розподілі мандатів партія повинна пройти  5% бар’єр. Тобто, набрати мінімум 5% кількості голосів виборців і вже тоді має шанси потрапити в раду. Крім того, за новою системою з відкритими списками, передбачені певні формули підрахунку голосів.

Насамперед у територіальному окрузі обирають депутатів, які проходять відповідно до діючої системи та рахують виборчу квоту. Для цього кількість голосів на усіх територіальних округах сумують і ділять на передбачену кількість депутатів у міській раді.  Після чого – віднімають кількість депутатів, які проходять в раду, як перші кандидати.

Наприклад, якщо в ТМР обирають 42 депутата, а 5% бар’єр подолали, наприклад, 7 партій, то виборча квота визначається наступним чином: додають всі голоси віддані за ці 7 партій, сумують їх і ділять на 35. Визначається певне число. Це і є та виборча квота, каже Ольга Галушка.

Якщо на окрузі кандидат набирає 25% голосів виборців, то автоматично піднімається вище у виборчому списку партії.

Нагадаємо, цього року виборці мають великий вплив на те, хто саме із кандидатів стане депутатом, незалежно від його порядкового номера.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області зазначає, що чим більше голосів матиме кандидат в депутати, тим в нього більші шанси подолати ось цю виборчу квоту, набрати більше 25% і потрапити в раду. Звичайно, що може бути такий варіант, коли з територіального виборчого списку, кандидат не набирає виборчої квоти, але все одно партія має право на цьому територіальному окрузі мати своїх кандидатів.

6 листопада – це крайній термін, коли територіальні виборчі комісії встановлюють результати голосування. 5 днів у них є, щоб оприлюднити ці результати. Після того, як усіх кандидатів вже зареєструють, через 2 тижні повинна відбутись перша сесія оновленої ради.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,