19.04.2024

Виборці з агітацією, а ЗМІ не випускали з дільниць: порушення, які зафіксували на Тернопільщині

Ваша реклама

107 повідомлень про порушення виборчого законодавства. Порушено кримінальні провадження.

В Озерній, на Зборівщині, чоловік проголосував за пенсійним посвідченням, а не паспортом. Тепер поліція з’ясовуватиме чи свідомо член дільниці дозволила голосувати без паспорта. У Заліщицькому районі на дільниці пропало світло. І в той час зникли з приміщення 50 бюлетенів.

Начальник відділу комунікації ГУНП в Тернопільській області Сергій Крета зазначив, що за цим фактом порушили кримінальне провадження і тепер правоохоронці з’ясовуватимуть усі обставини.

А от після 21-ї години поліція отримала дзвінок з села Нижбірок, що на Гусятинщині. 22-річного поліцейського побив п’яний виборець. Після закриття дільниці він захотів потрапили в приміщення, де рахували бюлетені. Правоохоронець його не впустив. Як наслідок – в поліцейського забої та синці, травма руки. Йому надали медичну допомогу. Хуліганів затримали і доправили в поліцію, а дільницю далі охороняли нацгвардійці та спецпризначенці.

Чимало порушень зафіксували і спостерігачі. Зокрема були дільниці, які працювали після 20:00. Крім того, не впускали на дільниці офіційних спостерігачів і представників ЗМІ. Чи ж навпаки – не випускали.

Керівник правових проектів ТОО КВУ Володимир Курило розповів, що на одній з дільниць спостерігачів і ЗМІ відмовлялися випускати, навіть для справлення фізіологічних потреб.

Окреме питання – підкуп виборців. Спостерігачі називають факти, які зафіксували. І кажуть, знають, до яких махінацій вдавались партії.

Директор Центру суспільних досліджень «Поліс» Ігор Процик каже, були ознаки непрямого підкупу виборців. Були благодійні фонди, які співзвучні з назвою партії.

Робота спостерігачів і правоохоронців триває, адже виборчий процес офіційно не завершений, а підрахунок голосів триває.



Джерело | Т1 Новини