25.04.2024

Втілюють багато мистецьких ідей: історія київських митців, які творять шедеври на Тернопільщині

Креатор буд

Журналісти Тернопіль1 познайомились із Ольгою та Яковом у тернопільському художньому музеї. Молоде подружжя Біленків роздивлялось роботи чортківського майстра Віктора Боркути. Серед всього, помітно приділяючи увагу двом барельєфам, які вирізнялись з експозиції майстра. Та й підписані були іменем Ольги Біленко. Як виявилось, зовсім не випадково потрапили сюди ці експонати, а Ольга – є їх автором. Митці поділилися своєю історією.

«Ольга – скульпторка, ми переселенці з Вишгорода, приїхали в Чортків і вже познайомились з паном Віктором. Виявилось, що ми всі митці, у нас багато спільного. Схожий погляд на мистецтво, як знаходити його в природі, нам теж близький», — каже Яків Біленко.

Як і сотні українців, до 24 лютого подружжя жило спокійним життям. Жили, виховували донечку, творили. Яків – архітектор, серед іншого проектував незвичайної краси фонтани. У Києві залишилась і майстерня «Меджік», де Ольга втілювала в життя свої фантазії, створюючи барельєфи різних форм та тематики, проводила майстер-класи. Та 24 лютого, все змінилось.

Після тижня під обстрілами подружжя виїхало на Вінничину, Закарпаття, а тоді знайшло прихисток на Тернопільщині. Тимчасово Яків та Ольга оселилися у Чорткові.

Одразу ж після приїзду в Чортків подружжя звернулось до міського голови із власними мистецькими ідеями і проханням надати можливість долучатись до творчих робіт. У місті митці вже втілили красивий проєкт. Подробиці — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,