20.04.2024

В одній із тернопільських шкіл вперше проводять інституційний аудит

Ваша реклама

Замість традиційних атестацій – інституційний аудит. Тернопільська школа правовий-ліцей №2 стала першою в місті, де проводять оцінювання якості освіти по-новому. Так впродовж майже 3 тижнів у закладі працюватиме експертна група.

Заступниця начальника Управління державної служби якості освіти у Тернопільській області Наталія Волощук розповідає, що до складу групи входять 12 фахівців. Це і спеціалісти управління державної служби якості освіти в області, і представники інших закладів освіти, керівники закладів освіти, представники районних методичних кабінетів.

У ТНВК “Загальноосвітня школа I-III ступенів – правовий ліцей №2” кажуть, що бути першими – дуже відповідально. Адже впродовж двох тижнів фахівці вивчатимуть всю «внутрішню кухню» закладу, відвідуватимуть уроки, ознайомлюватимуться з документацією закладу.

Директорка закладу Інна Іванюк переконана, що для школи це справді корисно, адже можна перевірити динаміку розвитку та зрозуміти чи потребує заклад покращення управлінської діяльності.

Фахівці оцінюватимуть роботу закладів освіти за чотирма напрямами: освітнє середовище, педагогічна та управлінська  діяльності, а також – система оцінювання. Експерти кажуть, головне завдання таких нововведень – зробити освітній процес доступнішим та допомогти закладам виправити помилки.

Начальниця Управління освіти ТМР зазначає, що важливо почути рекомендації, зважаючи на те, що згідно з Законом про освіту проводиться реорганізація закладів освіти.  Щодо школи №2, то якраз вивчають питання стосовно того, чи буде це гімназія чи ліцей, зауважує Ольга Похиляк.

За підсумками аудиту школа отримає настанови та рекомендації від фахівців стосовно того, як покращити освітній процес. В Управлінні держслужби якості освіти кажуть, в декількох школах області вже успішно пройшли таке оцінювання та впроваджують нововведення.

Начальниця Управління державної служби якості освіти у Тернопільській області Наталя Моравська каже, що інституційний аудит – це новий інструмент, який затверджений законодавством.

До слова, інституційний аудит в школах України почали впроваджувати ще у 2019. Планові аудити проводять раз на 10 років, проте бувають і позапланові. Для цього засновник, керівник закладу, колегіальний орган, наглядова рада або ж орган самоврядування мають звернутися до територіального органу державної служби якості освіти.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,