29.03.2024

Унікальні рушники з різних областей експонують у краєзнавчому музеї Тернополя

Креатор буд

26 рушників практично з усіх регіонів. У Тернополі відкрили виставку “Вишиті обереги єднання”. Колекцію складають роботи, які передали майстрині. Такий подарунок вони зробили краєзнавчому музеї.

Подібну виставку рушників тут проводять втретє. І щоразу музейники вибирають з колекції, яка налічує понад 700 рушників, інші експонати. Кожен з них — унікальний.

“Цікавим об’єктом виставки є кролевецький рушник. Він не вишитий, а тканий на давній майстерні на Сумщині, у місті Кролевець. Майстерня ця була відкрита ще у 1601 році”, — відзначила завідувачка сектору зберігання відділу фондів Тернопільського обласного краєзнавчого музею Галина Завіша.

За словами музейниці, ця ткацька майстерня працює і там ще досі виготовляють рушники. На виставці представлений й авторський рушник майстрині з містечка Ланівці на Тернопільщині. Вона його вишила ще у 90-х роках минулого століття. Здавна рушники дуже цінували в Україні, оскільки вони вважалися оберегом. Кожен елемент мав якесь значення.

На жаль, не з усіх регіонів представлені тут вишиті рушники. До прикладу експонатів немає з Херсонської та Одеської областей. Проте виставку доповнюють ляльки-мотанки, які виготовила тернопільська майстриня Галина Катай. На кожній ляльці зображений орнамент, який притаманний тій чи іншій області. Окрім цього, виставку доповнює стародавнє вбрання українців. Подробиці — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,