25.04.2024

У тернопільському музеї показали великодні рушники XX століття

Креатор буд

Виставка рушників XX століття “Сонцесяйний Великдень” діє у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Складається вона із 18 експонатів.

Це великодні рушники із різних міст і сіл нашої області. Організували експозицію в рамках проєкту “Полотняний фольклор”. Про це зазначила завідувачка сектору збереження відділу фондів Тернопільського обласного краєзнавчого музею Галина Завіша.

Серед великодніх рушників, що представлені на виставці є ті, яким уже близько 90 років. За словами працівниці музею, вони вирізняються з поміж інших орнаментами та кольорами. Адже у давнину вишивали лише двома нитками червоного і чорного кольорів. Значно яскравішими є експонати вишиті наприкінці XX століття.

Галина Завіша також уточнила, від звичайних рушників великодні відрізняються призначенням та розмірами. Щоб накрити святковий кошик із паскою достатньо полотна розміром 30 на 70 сантиметрів. А виготовляли такі рушники із натуральний тканин бавовни і льону.

Триватиме виставка великодніх рушників у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї до кінця травня. Окрім цього тут є ще 2 діючі експозиції. Перша присвячена 70-річчю відомого архітектора Олега Головчака. Інша приурочена пам’яті колишньої працівниці музею Віри Стецько.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,