29.03.2024

У Рахунковій палаті заявили про зростання держборгу України на 347 млрд грн

Ваша реклама

За 3 квартали 2020 року Державний борг України зріс на 347 млрд грн. Основна причина — девальвація гривні. Про це повідомили в пресслужбі Рахункової палати, передає УНН.

“У січні-вересні 2020 року загальний обсяг державного і гарантованого державою боргу збільшився на 347 млрд грн, або 17%, – до 2,3 трлн гривень. Збільшення боргу спричинене здебільшого девальвацією гривні до іноземних валют, в яких номіновано борг”, – йдеться в повідомленні.

За словами голови Рахункової палати Валерія Пацкана, витрати на виконання боргових зобов’язань за державним і гарантованим державою боргом, у порівнянні з відповідним періодом попереднього року, збільшилися до 433 млрд грн і становили 36% здійснених у січні–вересні 2020 року витрат державного бюджету. Це зменшило фінансові можливості для реалізації інших бюджетних програм.

Фахівець зазначив, що тільки на обслуговування державного боргу було спрямовано 13 % доходів державного бюджету.

Зазначимо, що за оцінкою Рахункової палати, очікуваний обсяг витрат на погашення державного боргу в 2020 році, на 32 млрд грн перевищить план на рік.

Пацкан також підкреслив, що Бюджет-2020 виконувався в умовах: більшого, ніж враховано при визначенні показників державного бюджету на цей рік, зменшення реального ВВП, яке, за уточненою оцінкою Рахункової палати, становило 5,5%; значно більшого, ніж прогнозувалося, скорочення імпорту; міцнішого від прогнозного середнього обмінного курсу гривні; меншого від прогнозного зростання цін.

“Низька якість макроекономічного прогнозу призвела до недонадходження 76 млрд грн доходів державного бюджету і водночас зменшення витрат на погашення й обслуговування боргу та деяких видатків на 30 млрд гривень”, – зазначили в Рахунковій палаті.

Додамо, що за підсумками жовтня, через погашення боргів держави, у тому числі й зовнішніх, та підтримку гривні, міжнародні резерви України скоротились за місяць на 1,5% та становили 26,1 млрд дол.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,