27.04.2024

Розвиток ЦНАПів і підтримка релокованого бізнесу: які питання обговорили представники влади на Конгресі у Тернополі

Креатор буд

Економічний потенціал Тернопільщини, розвиток агропромислового комплексу та бізнесу. А також безпека в закладах освіти та соціальний захист військових, усі ці питання сьогодні обговорили у Тернополі. Засідання членів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України відбувалась в змішаному форматі, тож до обговорення долучились і представники центральної влади.

“Нам усім варто разом думати, про створення нових підприємств, підтримку діючих підприємств, тому що це основне, це — робочі місця. Слід залучати іноземні інвестиції, іноземних донорів, для того щоб також спотворювали робочі місця, і головне — з високими і реальними заробітними платами, тому що це податки в місцеві бюджети”, — заявляє в. о. голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук.

Щодо Тернополя, то основним напрямком розвитку залишається допомога фронту, переконує міський голова Сергій Надал. Каже, військові підрозділи регулярно отримують все необхідне від органів місцевого самоврядування. Водночас Сергій Надал додає, в зимовий період пріоритетом для міста є опалення в школах, лікарнях та домівках тернополян. Тобто, вкрай важливим є забезпечення резервного живлення, забезпечення роботи критичної інфраструктури.

“Належне проходження опалювального сезону є нашим першочерговим обов’язком після підтримки і допомоги фронту і військовим”, — наголошує Сергій Надал.

Також важливе забезпечення роботи головних об’єктів громади під час блекауту. Крім того, на заході обговорили доступний сервіс надання адміністративних послуг для усіх жителів області та ВПО. Адже до повномасштабного вторгнення на Тернопільщині працювало лише 32 ЦНАПи, а на сьогодні їх вже 55.

“У рамках обласної програми реалізовують 37 проектів з модернізації центрів спрямованих з обласного бюджету 20 мнл гривень і 13 — з місцевих бюджетів. Крім того, з державного бюджету спрямовано 55,4 млн гривень”, — відзначає Володимир Труш. — Надано 350 тис адміністративних послуг, що на 15% більше, ніж в довоєнний період. Це пояснюється тим, що стало більше ЦНАПів. І люди мають можливість отримати ці послуги за надзвичайно короткий термін часу”.

І серед приємного — Тернопільщина є лідером із створення ДІЯ-центрів.

На конгресі були присутні голови практично усіх громад області. Серед важливого, на їхню думку, — питання пільг для  підприємств, які в’їжджають в область та хочуть продовжити тут працювати.

“Ми найшли підприємство з Сумщини, яке хотіло приїхати до нас в громаду. Ми знайшли земельну ділянку, яка їх повністю влаштовувала. І для їхнього виробництва було потрібно споживання електроенергії в розмірі 800 кіловат. Це дуже багато, і для того, щоб протягнути лінію, кошторисна вартість цих робіт по протягуванні лінії коштувала майже 20млн”, — розповідає голова Підгороднянської громади Сергій Чапрак.

Тож важливо, щоб були передбачені компенсації, або в подальшому якісь пільги чи нижчі  тарифи на підключення електроенергії.

А от міський голова Шумська Вадим Боярський, на заході підняв питання пенсійного забезпечення для сімей, які втратила годувальника в період АТО. Каже, з таким питанням до нього звернулись жителі громади.

“Мова йде про те, що члени сімей загиблих героїв під час АТО отримують менше пенсійне забезпечення по втраті годувальника, ніж за сьогоднішніх обставин, коли назначається пенсія по втраті годувальника”, — зазначає Вадим Боярський.

Наразі в Шумській громаді є три сім’ї які отримують менші виплати. Це та інші питання взяли до уваги представники центральних органів влади і пообіцяли вирішити. Чи як мінімум, запропонувати альтернативу.



Джерело | Т1 Новини