29.03.2024

Т1 новини досліджували, в якому стані річка Серет у різних районах області

Креатор буд

Вода. На перший погляд – цей ресурс точно не може закінчитися. Принаймні, в Україні безліч озер, річок, ставків. Навіть море. Але попри всі ці водойми фахівці вважають нашу країну маловодною. Сміття, стічні води, замуленість – так виглядає річка Серет, яка могла буди однією із окрас Тернопільщини. На її прикладі розкажемо про глобальну проблему, яка може незабаром спіткати українців.

Річка Серет – одна із головних водних артерій Тернопільщини. З кожним роком рівень води в ній падає, а береги засмічуються. За прогнозами екологів – за кілька років води у річці може стати ще менше.

І це не єдина проблема далеко не найбільшої річки в Україні. Не варто забувати про тони сміття на берегах та у воді, стічні води, промислові та фермерські відходи. Проблеми, які приховує у собі вода, вирішувати потрібно вже сьогодні. Заступник міського голови Леонід Бицюра зауважує, Рада національної безпеки має відповідні документи, згідно з якими передбачений жорсткий контроль водокористування, очистки води, очисних споруд, водних комплексів, і таке інше. Та попри це, суттєво впливає на ситуацію людський фактор.

Щодо Тернопільського ставу, то стан води у ньому вже тривалий час залишає бажати кращого. Також проблемою те, що в нього через Серет потрапляють води із сіл, які не мають каналізування, зауважує Леонід Бицюра. Тут проводять необхідні перевірки та очищення, результати дослідження кажуть, що хімічні показники в нормі. Все ж, зауважує керівник регіонального офісу водних ресурсів у Тернопільській області Тарас Капуста, не відомо, що відбувається на дні. Тому зараз починають робити підводні дослідження. Для цього зразки для аналізу відправлять у сучасну лабораторію в Івано-Франківську.

Та все ж, коли ми планували цей матеріал, серед найважливішого було дізнатися те, чи реально привести наші водойми до того стану, в якому перебувають річки Німеччини, Австрії та інших країн. Там невеличкі водойми є туристичними об’єктами, куди масово приїжджають люди.

До прикладу, впродовж останніх місяців про Чистилівський орнітологічний заказник більше говорять в контексті пожеж. І направду, навіть в день нашої зйомки, там горіла трава.

Разом з фахівцем вздовж Серету ми обрали ділянку, яка може в майбутньому стати привабливою для туристів. Остання зупинка мандрівки річкою – село Буцнів. Тут Серет протікає практично біля людських угідь і переважно водойму використовують у сільськогосподарських цілях. Та саме цю ділянку річки для огляду обрали не даремно, адже протікає вона у мальовничій місцевості. І експерти в один голос кажуть, тут Серет може бути особливо привабливим для туристів, але є низка проблем, які потрібно вирішити якнайшвидше.

Доцент кафедри геоекології та методики навчання геологічних дисциплін ТНПУ ім. В. Гнатюка Надія Стецько зауважує,  в цій ділянці річка замулена. А це означає, що десь у верхів’ї відбувається розмивання ґрунтових вод, які сюди потрапляють. Відбувається тут і заростання берегової лінії: опале листя, там перегниває і утворюється органіка, що також впливає на забрудненість річки.

Така ситуація з річками – не лише на Тернопільщині. Екологи кажуть, практично всі водойми країни забруднені. Дніпро, Приазов’я, Західний Буг, Дністер і його притоки. Воду цих річок експерти класифікують як «дуже брудну».

Щодо цифр, то минулого року Світовий фінансовий банк опублікував результати досліджень, згідно з якими,  Україна займає  125 місце в рейтингу країн за кількістю прісної  води на душу населення.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,