26.04.2024

Скеледром та мозковий штурм: учні тернопільської  школи-ліцею №6 про проєкти шкільного громадського бюджету

Креатор буд

Шкільний громадський бюджет. У Тернополі, у рамках Громадського бюджету, тепер втілюватимуть і проекти навчальних закладів. До такої ініціативи вже долучились учні «Школи-ліцею №6 ім. Назарія Яремчука». Активні учасники самоврядування закладу подали на голосування одразу 3 проекти.

Один із них – облаштувати у школі клас із музичними інструментами та проектором. Діти зазначили, їх школа носить ім’я відомого співака, тому тут обов’язково повинно бути таке приміщення. Вони навіть уже обрали клас, який можна перевтілити. Кажуть, у вільний час приходитимуть туди, щоб займатись музикою та переглядати фільми. Одинадцятикласниця Софія Папілянська зазначає, проєкт назвали «Інтерактивно-пізнавальний клас».

Ще один проект – це переносний інтерактивний куб. Це металева конструкція, яка стане чудовою і водночас корисною відпочинковою зоною. З усіх сторін куб матиме по 2 метри 20 сантиметрів, а всередині хочуть поставити стіл та 8 гойдалок. Дев’ятикласниця Юліана Дідух зазначила, що «Куб мозковий штурм» призначений для обговорення актуальних питань щодо самоврядування, до прикладу, чи інших.

Третій проект – стіна для скелелазіння. Вона буде не надто високою, тому не становитиме небезпеки для учнів. Десятикласник Зиновій Літинський каже, що учні середніх та старших класів зможуть ним користуватися на перервах чи у інший вільний час.

Учні школи розповідають, завдяки таким ініціативам можуть поєднати творчість та креатив. А найважливіше – дізнатись, як свої задуми втілити у життя, каже Учениця 11-го класу Анастасія Собчак. Адже потрібно прописати кошторис, продумати поетапно процес втілення проєкту та кількість людей, яких необхідно залучити для цього.

Директор ТНВК «Школа-ліцей №6 ім. Назарія Яремчука» розповідає, учнівське самоврядування, тобто, школярі, придумали значно більше проєктів. Проте на голосування подали 3 найкращих. Олександр Остапчук додає, приклад взяли з міської ради, яка реалізовує Громадський бюджет вже кілька років. А для дітей, запевняє, це справді хороший задум і корисний досвід.

Загалом вартість проектів, які подали на голосування учні школи-ліцею становить 90-92 тисячі гривень.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,