29.03.2024

Що таке “ленд-ліз” і яку вигоду отримає Україна: пояснюють тернопільські експерти

Креатор буд

Конгрес США остаточно схвалив ленд-ліз для України. Для нас це чудова новина та історична подія, переконують експерти. Адже це означає, що нам дадуть військову техніку в оренду. Сам термін “ленд-ліз” прийшов до нас з часів Другої світової війни.

“Достеменно він означає “позичка”. Тобто дати щось в оренду на довгий період. Це ще почалося фактично в березні 1941 року коли штати вирішили допомогти європейським союзникам в конкретному постачанні зброї. Коли все було в розгарі, це було ще задовго до того. Якщо ми говоримо за союзників це були СССР, Франція і Китай”, — відзначила професорка кафедри міжнародного права та міграційної політики ЗУНУ Тетяна Дракохруст.

Тепер ленд-ліз має підписати президент США Джо Байден. Після чого його адміністрація зможе самостійно вирішувати, що і в яких кількостях надавати українській армії та уряду. Це зведе до мінімуму бюрократію на шляху американської допомоги і має різко прискорити її постачання до Києва. Це відзначив професор, завідувач кафедри фінансового контролю та аудиту ЗУНУ Михайло Лучко.

Варто також наголосити, що зброю Україна отримає не безкоштовно. В таких випадках оплата за поставки проводиться після війни, або після війни повертається справна техніка та озброєння.

Ленд-ліз дозволяє США постачати озброєння і техніку безпосередньо американського виробництва.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,