26.04.2024

Рік парламенту: ключові рішення, прогульники та робота монобільшості

Креатор буд

“Монобільшість” та “турборежим” – два ключових поняття Верховної Ради IX скликання. І поки депутати на канікулах до вересня – аналітики підсумовують рік роботи.

Згідно з дослідженням представників Громадянської мережі “Опора”, цьогоріч парламент у порівнянні з попереднім складом Верховної Ради оновився на 80%, вік депутатів помолодшав, а кількість жінок збільшилась на 9%. Коаліція з однієї фракції склала 248 нардепів, які й утворили першу в історії України “монобільшість”.

Аналітик громадянської мережі “ОПОРА” Анатолій Бондарчук зауважує, що саме ця особливість дає Раді можливість простіше ухвалювати ті чи інші рішення.

За майже рік роботи у парламенті відбулось 4 970 голосувань та понад 2 мільйони 74 тисячі натискань на кнопку системи “Рада”. Найчастіше народні депутати притримувались позиції “за” під час голосувань. “Утримувалися” депутати у 30% випадків, голосували “проти” – 5,3%.

Щодо прогульників, то за рік роботи їх поки менше, ніж у попередньому скликанні. Загалом, за рік роботи 6 нардепів пропустили понад 50% засідань. Це Вадим Столар, Вадим Рабінович, Анжеліка Лабунська, Дмитро Шенцов, Олександр Дубінський, Віктор Балога.

Анатолій Бондарчук розповів, що в цьому парламенті був прийнятий законопроєкт, який фактично змінив підхід до визначення самих прогульників. Зараз прогульників визначають за участю депутатів у голосуваннях, тобто, фактично, якщо депутат не голосує, то вважається, що він пропустив голосування.

Серед важливих законів, які ухвалила Рада за рік, експерти називають Закон про імпічмент президента, покарання за кнопкодавство, а також спрощення процедури звільнення чиновників і покарання за незаконне збагачення.

Не менш важливими, на думку експертів, були економічні закони, підтримані у стінах парламенту.

Директор Центру суспільних досліджень “ПОЛІС” Ігор Процик каже, що йдеться, наприклад, про ринок землі, прийнятий новий виборчий кодекс, зміни до Конституції, що стосуються депутатської недоторканості, легалізація ринку бурштину та грального бізнесу.

Довгоочікуваними, за словами політологів, були зміни до виборчого кодексу та завершення реформи децентралізації. Зокрема, Верховна Рада поширила систему відкритих списків на райони, міста, села і селища з кількістю виборців від 10 тисяч.

Серед основних проблем аналітики виділяють законодавчий спам. Також наголошують, нові обличчя у Верховній раді часто демонстрували свою непрофесійність.

Ігор Процик зауважив, що було зареєстровано кнопкодавство, переписка депутатів, так звані, секс-скандали, які пов’язані з депутатом Яременком та іншою депутаткою. В попередньому скликанні було багато законодавчого спаму, коли подавались законопроєкти від одних депутатів, передавались до інших. Цей парламент цим теж грішить.

Політологи переконані, що з вересня Верховну Раду чекає не менш насичений законотворчий процес, адже в планах ще дуже багато проєктів.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,