20.04.2024

Реформа децентралізації: у Мінрегіоні розповіли, навіщо створювати нові регіони

Ваша реклама

До середини липня в Україні має завершитися реформа децентралізації, тому Мінрегіон розробив законопроект створення та ліквідації районів, щоб впорядкувати діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.

В основному нові регіони створюються для організації системи виконавчої влади, яка на сьогодні в Україні територіально розкидана. Про це повідомив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода, передає УНН.

“Хотів би підкреслити, що реформа яку ми коротко називаємо децентралізація, насправді — це реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Вона стосується усієї системи влади: місцевої та регіональної. В основу ми взяли побудову ефективних громад. Тобто переважна більшість місцевих ресурсів буде концентрована саме в громадах та саме там будуть надаватися основні послуги такі, як наприклад сьогодні надаються у більшості об’єднаних територіальних громадах через центри надання адміністративних послуг”, — повідомив В’ячеслав Негода.

За його словами, укрупнення районів дехто сприймає як централізацію, як концентрацію певних владних повноважень на вищому рівні.

“Наразі ми повинні не забувати, що ми проводимо децентралізацію й всі послуги, повноваження та ресурси передаються в громади. З сьогоднішніх районів передаються в громади. Тому у нас залишаються райони для організації системи виконавчої влади, і це є не природне, а штучне утворення, яке призначене для того аби там ефективно функціонувала виконавча влада… Основне для чого створюється район — це для організації системи виконавчої влади, яка на сьогодні у нас територіально розкидана”, — сказав заступник Міністра розвитку громад та територій.

Він зазначив, якщо показати мапу цих всіх утворень то у ній заплутається будь-хто.

“Вона не логічна, не системна й дуже у такій конфігурації важко керувати і державі, і місцевим адміністраціям й власне центральним органам виконавчої влади чиї територіальні органи там знаходяться”, — розповів Негода.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,