26.04.2024

Про психологічні ресурси у період війни говорили в ЗУНУ

Ваша реклама

Дбати про свої психологічні та соціальні ресурси не менш важливо, ніж про матеріальні речі. Рефлексіями з питань соціального розвитку особистості ділилися провідні фахівці Європи та США, освітяни, науковці; теоретики і практики. Близько 200 учасників зібралися в Західноукраїнському національному університеті в рамках міжнародної науково-практичної конференції.

В умовах війни, зазначають психологи, внутрішні ресурси вичерпуються швидше і потребують поновлення.

“І саме психологи, соціальні працівники здатні відновлювати наявні ресурси, активізувати їх. І вміти допомогти людині задіювати і опиратися на внутрішні ресурси, як точку вирішення своїх проблем, своєї сім’ї, регіону, а також держави загалом”, — відзначив доктор психологічних наук, завідувач кафедри психології та соціальної роботи ЗУНУ Андрій Гірняк.

Міжнародну науково-практичну конференцію можна сміливо назвати конференцією єднання, запевняє деканка факультету Оксана Гомотюк. Адже тема ресурсології торкається низки наук.

“Конференція об’єднала фахівців. Це не тільки психологи і соціологи. Тут і історики, і філософи, культурологи, педагоги, вчителі. І, власне, проблематика конференції буде розглядатися з міждисциплінарного підходу”, — підкреслила Оксана Гомотюк.

Формат зустрічі — змішаний. Частина доповідачів виступали онлайн, решта дискутували з ними в стінах ЗУНУ. До конференції долучилися і магістри соціально-гуманітарного факультету. Серед іншого обговорювали питання емпатії, толерантності, орієнтації людини в духовному та історичному аспектах. Все це – від доповідачів з різних ліцеїв, училищ, університетів україни та європейських колег.

«Сьогодні добре бачимо, що потреба в психології є важливою. Дискусія потрібна і в контексті міжнародного характеру. І, по можливості, застосовувати обговорене у житті», — заявив науковець із Чехії Патрік Матурканіч.

Окрім теорії, учасники конференції запланували низку майстер-класів, щоб навчатися застосовувати нові знання на практиці.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,