08.05.2024

Порвані бюлетені і недопуск до виборчої дільниці після 20:00: спостерігачі ОПОРИ про вибори на Тернопільщині

Креатор буд

За виборами і післявиборчим процесом на Тернопіллі активно спостерігають представники Громадянської мережі ОПОРА. Зауважують, у день голосування суттєвих порушень, які могли б вплинути на результати виборів, не зафіксували. Та деякі несподіванки все ж були.

Зокрема, на деяких дільницях зафіксували видачу бюлетенів виборцю, який не пред’явив паспорт.

В Онишківцях, Шумської ОТГ, на одній із дільниць на бюлетенях із кандидатами на посаду міського голови та до міської ради був неправильний номер виборчої дільниці, розповіла координаторка спостереження громадянської мережі опора за виборами у Тернопільській області Ольга Галушка.

Відтак голосування перервали, щоб скласти відповідний акт. Бюлетені погасили і виборцям у подальшому видавали лише два – для голосування до обласної і районної рад. Один із виборців розлютився та намагався винести їх, але поліція не дала йому цього зробити. Тоді він їх порвав.

Вже після голосування фіксували інші порушення. Це стосується випадків, коли спостерігачів після 20 години не допускали до засідань комісій виборчих дільниць, під час підрахунку голосів.

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській області Ольга Мазаєва розповіла, що до неї зверталися чимало суб’єктів виборчого процесу щодо того, що їхніх спостерігачів не допускають до ВД. Мали такий випадок у Чорткові, коли спостерігач не зміг потрапити на вечірнє засідання. Довелося звернутися у поліції.

У ТВК зобов’язали дільничну виборчу комісію впустити спостерігача, але і цю постанову проігнорували, зауважує Ольга Мазаєва. Далі у справі розбиратиметься суд.

Більшість порушень, які все ж зафіксували, представники ОПОРИ пов’язують із нещодавніми змінами у виборчому законодавстві, учасники виборчого процесу не встигли якісно підготуватися.

Озвучили фахівчині і проблеми, пов’язані із фінансуванням політичних партій. Вони вже подали попередні звіти про використання виборчих фондів, до яких у спостерігачів є питання.

Ольга Мазаєва зазначає, що частина кандидатів вела активну агітацію, а по звітах фондів у них – нулі. Обов’язок перевіряти ці звіти покладено на ТВК, хоча, зізнається омбудсменка, їй важко уявити, яким чином вона практично має це зробити.

 

Робота представників ОПОРИ продовжується, зауважують спеціалістки, адже триває обробка документів дільничних виборчих комісій у ТВК.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,