24.04.2024

Понад 40 питань розглянули на сесії Тернопільської міської ради

Креатор буд

Є бюджет на 2023 рік. На сесії Тернопільської міської ради депутати прийняли ряд важливих рішень. Деякі стосуються оброноздатності, деякі видатків на утримання комунальних установ. Обговорили також бізнес і його підтримку та вирішили долю програм “Безпечне місто” і “Безпечний двір”.

Отже, 44 питання на сесії ТМР. Депутати затвердили зміни до бюджету на 2022 рік, щоб повністю провести оплату комунальним установам.

“До кінця року всі наші комунальні бюджетні заклади забезпечені належним фінансуванням для виплати всіх видів заробітної плати, необхідних нарахувань, компенсацій за комунальні послуги і за оплату вартості виконаних робіт для того, щоб рік завершити без заборгованостей”, — відзначив міський голова Тернополя Сергій Надал.

І вперше в умовах військового стану прийняли бюджет громади на 2023 рік. Відповідно пріоритети змінені — більше армії і боротьбі з наслідками російської агресії, менше видатків на потреби, які є не нагальними.

“Це однозначно не є бюджетом розвитку. Це швидше бюджет виживання. Але в бюджеті ми передбачили повністю необхідне фінансування заробітної плати всіх бюджетних установ, вартості всіх комунальних послуг. Передбачили і гроші на оплату комунальних послуг при їх зростанні. Адже як передбачає уряд, оплата на компослуги збільшиться на 35%”, — пояснив Сергій Надал.

Традиційно на сесії і відзначили бійців, які померли воюючи. Так вісьмом військовослужбовцям присвоїли звання “Почесний громадянин міста Тернополя” посмертно.

Через воєнний стан і найперше – безпеку тернополян, депутати прийняли чимало змін до вже діючих програм. Зокрема проголосували за можливість відшкодування витрат в розмірі 50% від вартості ремонту електрощитових, проводки і придбанню генераторів. Крім того, Тернопіль переходить на монетизацію відшкодування пільг. Щодо бізнесу, то їм теж будуть відшкодовувати з бюджету громади частину податку, яку він сплачує за кожного офіційно влаштованого працівника. Ця сума – 1347 грн.

Але тут є умова – щоб не було заборгованості за ком послуги. У місті продовжать дбати про укриття, розвиток системи оповіщення. Затвердили також Програму забезпечення обороноздатності військових формувань Тернопільського гарнізону та військового призову Тернопільської громади на 2023 рік.

Триватимуть наступного року і програми “Безпечне місто” і “Безпечний двір”. В рамках останньої встановлять ще 200 камер відеоспостереження. А от комерційні установи, які не вимикатимуть на ніч вивіски, реклами – платитимуть штраф, а самі об’єкти демонтовуватимуть.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , , ,