20.04.2024

Накопичувальна пенсія: що це і чи готові до неї тернополяни

Креатор буд

Україна не зможе виплачувати пенсії вже через 15 років. Тому необхідно вводити накопичувальну пенсійну систему на додаток до існуючої солідарної. Така заява Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з’явилася днями у ряді українських засобів масової інформації.

Відповідно до чинного законодавства пенсійна система України з 2004 року є трирівневою. Перший рівень – це солідарна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Другий – накопичувальна і третій рівень – добровільне, недержавне пенсійне забезпечення. Але реально в Україні діє лише перший рівень.

Доцент кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Західноукраїнського національного університету Анатолій Сидорчук зазначає, що ця система працює дуже добре при умові хорошої демографії – коли на одного пенсіонера припадає три працюючих. Але, зауважує, оскільки сьогодні в Україні трохи більше одного працюючого на одного пенсіонера, то ця система є банкротом.

Тобто, понад 10 років пенсійна система фінансується не лише страховими внесками, але й коштами державного бюджету, каже фахівець.

Накопичувальну систему хотіли запроваджувати ще у 2007 році. Та досі цього не зробили.

Анатолій Сидорчук продовжує, людям, яким сьогодні по 20 років, коли вони вийдуть на пенсію, невідомо звідки будуть брати кошти на пенсійне забезпечення. Наголошує, що не думати про це вже зараз – просто злочин перед цими людьми.

Таким чином, зазначає Анатолій Сидорчук, у нас немає іншого виходу, як запроваджувати накопичувальну систему. Ми маємо самі собі назбирати пенсію, інакше – залишимося ні з чим.

По суті ми вже можемо це робити – уклавши договір із недержавним пенсійним фондом. Але відповідно до трирівневої системи, має бути ще державний, куди треба буде сплачувати обов’язкові внески.

Доцент кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Західноукраїнського національного університету розповідає, що з 2016 року в Україні ЄСВ сплачують лише працедавці. Зараз же з’явиться цей внесок у розмірі 10%, 7%, 5% – скільки вирішить держава. Так, зауважує Анатолій Сидорчук, це додаткове навантаження, але людина мусить відкладати.

Тернополяни ж по-різному ставляться до можливих нововведень. Хтось вже почав відкладати собі пенсію, хтось сплачує податки і розраховує на забезпечення від держави.

Фахівці ж кажуть, незалежно чи офіційно ви працюєте, чи ні, на що жити у старості – ваш клопіт. Можливо мінімальну пенсію за солідарною системою держава зможе виплачувати, але решту треба буде відкладати.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,