29.03.2024

Найпотужніше в Україні картоплесховище побудувала на Львівщині компанія «Контінентал»

Креатор буд

Найпотужніше в Україні картоплесховище побудувала на Львівщині компанія “Контінентал Фармерз Груп”. Комплекс одночасно може зберігати 16 тис. тонн врожаю, що робить його одним з найбільших в Україні.

Будували карпотплесховище у селі Чуква Самбірського району 10 місяців. Цей комплекс є унікальним за технологією зберігання картоплі не тільки в Україні, але і в Європі. Адже тут встановлена вентиляційна підлога, обладнана системами примусового тиску , які рівномірно розподіляють повітря по всій площині підлоги. Обладнання контролює температуру, вологість та рівні CO2 у картоплесховищі, формує індивідуальні параметри зберігання будь-якого сорту картоплі.

Як відзначив керівник з розвитку картопляного напрямку у «Контвінентал Фармерз Груп» Віллем Намменсма, це дуже специфічна підлога. Вона має 4 отвори кожен квадратний метр і через такий отвір вентилюють картоплю.

Вирощування картоплі є пріоритетним для компанії «Контінентал», адже вона є лідером на цьому ринку. На полях площею 1,8 га вирощують чипсові, насіннєві та продовольчі сорти культури. Вони зберігаються на сучасних складах в Тернопільській і Львівській областях. Це важливо, зокрема, для виробників чіпсів, які зважають на якісні характеристики продукту.

«В першу чергу – це колір картоплі, тому що, коли ви відкриваєте пакет, ви очікуєте побачити білі чи жовті чіпси без дірочок, однакового розміру без пошкоджень. Це все починається на полі. Як ви збираєте картоплю, як транспортуєте на конвеєр, дуже обережно пересуваєте її на склад і як потім зберігаєте.

Для чіпсової картоплі температура на складі має зберігатися на 4-8 градусів, без конденсату», — відзначив генеральний директор компанії «Контінентал Фармерз Груп» Георг фон Нолкен.

Ще одним важливим фактором для вирощування якісної картоплі є кількість опадів, за показниками добре підходить саме Самбірський район. Це вплинуло на рішення будувати сучасне картоплесховище саме тут, щоб максимально зберегти якість бараболі.

Як зазначив керівник кластеру «Картопля» компанії «Контінентал Фармерз Груп» Орест Кравчук, бульбу мають висушити і певний період вентилювати, щоб загоїлися рани. Тоді можна вже закривати камеру, включати режим зберігання, кондиціювання, вона тоді буде лежати. Якщо пропустити цей момент сушіння і “лікування”, тоді вона не буде довго лежати.

Додамо, картоплесховище у селі Чуква – наземне, зоноване на шість камер – кожна місткістю 2650 тонн. Картопля може перебувати у сховищі до 10 місяців.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,