29.03.2024

На Тернопільщині відкрили меморіал пам’яті загиблих героїв УПА та ОУН

Креатор буд

Вшанували пам’ять тих, хто не побоявся діяти наперекір обставинам та владі. У День захисника у селищі Товсте відкрили меморіал з іменами всіх повстанців, яких вбили на території тодішнього Товстенського району в 40-50 роках минулого століття.

Степан Фридрак – ініціатор створення меморіалу в смт. Товсте, Заліщицького району є очевидцем тих подій. Чоловік з болем пригадує, тоді, на власні очі, довелося побачити десятки смертей знайомих та близьких людей, зараз, каже, важливо їх пам’ятати.

На стелі викарбували понад 100 імен борців за свободу та незалежність. Всі вони були уродженцями Товстого та навколишніх сіл. Більшість з них поховані в братських могилах, на єврейських кладовищах, на полях боїв і в лісах. Впродовж тривалого часу з різних джерел та переказів жителі громади збирали інформацію, аби вписати імена всіх героїв на цю пам’ятну дошку.

Голова Тернопільської обласної державної адміністрації Володимир Труш зазначив, що не одне десятиліття пройде ще, а цей пам’ятник і наша пам’ять, яка в наших серцях закладена, триватиме.

Заборона на вільне висловлення своїх думок і проукраїнську позицію. Роман Данилейко пригадує, наприкінці 40-х років він підпільно створював газету і писав про ті події, які насправді відбувалися на теренах України. В його повноваження входило керівництво організацією «Юнаки» і головне – постачання паперу для друку.

В рамках заходу священники помолися і віддали шану всім тим, хто в різні роки боровся за волю нашої країни. До вшанування пам’яті загиблих героїв приєдналися і народні депутати України. Зокрема Євгенія Кравчук зауважила, що важливим є те, що громади мають можливість на місцях вшановувати пам’ять своїх героїв. Такі ініціативи, каже, підтримуватимуть на державному рівні. Для цього започаткували програму збереження історичних пам’яток.

Герої живуть доти, доки про них пам’ятають. А такі меморіали, як цей нововстановлений у Товстому – нагадуватимуть майбутнім поколінням про подвиги предків.



Джерело | Т1 Новини