28.03.2024

Малий бізнес в Україні стрімко втрачає доходи

Ваша реклама

Через пандемію коронавірусу 33% українських малих підприємств втратили від 50 до 75 відсотків доходів. 7% розглядають варіант закриття. Такими є результати опитування ЄБА.

Європейська Бізнес Асоціація провела опитування серед учасників проєкту Unlimit Ukraine, який об’єднує мікро- та малих підприємців. Третина підприємців, а саме 33% повідомляють про 50-75% втрат від доходів. Також підприємства скаржаться на значне зростання дебіторської заборгованості. Ще 44% зазнали до 50% втрат від доходів, а 7% підприємств розглядають варіант закриття. І тільки у 14% не відбулося жодних змін у роботі або ж навіть зріс дохід.

Підприємства прогнозують, що для досягнення докарантинних темпів розвитку 38% знадобиться один рік, 25% – два та більше роки, 19% – близько півроку. Тільки 3% повідомили, що рівень розвитку їхнього бізнесу не змінився.

Більшості компаній, а саме 48% вдалося зберегти заробітну плату персоналу у незмінному вигляді, тоді як 29% були змушені скоротити розмір оплати праці, а ще 19% – відправити працівників у неоплачувану відпустку. Зберегти персонал компанії у незмінному складі змогли 59% підприємств. Ще 33% компаній торкнулося скорочення, а от 6% навіть зараз шукають нових працівників.

54% компаній готові повертатися до роботи та планують відновити свою офлайн діяльність протягом травня-червня. Водночас 60% підприємців розглядають можливість повного чи часткового переходу на віддалений режим роботи. Окрім гнучкості в роботі, це ще й спосіб скоротити витрати на оренду офісу.

Зауважимо, опитування проводилось у період з 15 по 21 травня 2020 року. У ньому взяли участь 111 учасників – представників малого та середнього бізнесу.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,