19.04.2024

Майже 8,5 мільйонів гривень отримала Тернопільщина на допомогу пацієнтам з COVID-19

Креатор буд

Під час другої хвилі медичної реформи на лікування пацієнтів із COVID-19 Національна служба здоров’я України виплатила майже 136 мільйонів гривень. Зокрема, кошти отримали усі центри екстреної медичної допомоги, мобільні бригади та лікарні, які контактували та госпіталізовували пацієнтів із коронавірусною інфекцією у квітні.

Зокрема, Центр екстреної медичної допомоги Тернопільської області отримав на допомогу пацієнтам з COVID-19 – 8 453 729 гривень.

«Для підвищення захисту українців під час епідемії корановірусу Національна служба здоров’я України разом з Урядом розширила програму медичних гарантій, до якої були включені додаткові 4 пакети. І з 5-го травня НСЗУ розпочала контрактування медичних закладів, які надають допомогу хворим на коронавірус, або пацієнтам з підозрою на коронавірус», – очільниця Національної служби здоров’я України Оксана Мовчан.

Варто зазначити, що договір на стаціонарну допомогу можуть підписати тільки ті заклади, які входять у перелік визначених для госпіталізації пацієнтів з COVID-19 та відповідають чітким вимогам.

Вимоги до надання стаціонарної допомоги прописані так, щоб пацієнт отримав безпечну та ефективну допомогу при госпіталізації до закладу. У них має бути відповідне обладнання у достатній кількості та спеціалізовані команди, які спроможні цілодобово надавати медичну допомогу. Також у таких закладах має бути достатньо необхідних ліків. Все це покривається тарифом відповідного пакету.

Директор департаменту договірної роботи Національної служби здоров’я України Андрій Віленський зауважив, що є визначені 4 пакети послуг: «Принципи, на яких будувалися ці пакети такі: в першу чергу ми розуміли, що потрібно сконцентрувати матеріальні та кадрові ресурси для того, щоб розділити потоки пацієнтів, щоб ті пацієнти, які не мають коронавірусної хвороби, не були в контакті з медичними працівниками та тими пацієнтами, які інфіковані, – таким чином не наражалися на небезпеку».

Щодо оплати праці медиків, то сума залежить від кількості хворих та не виплачується фіксованою ставкою. Тариф на оплату послуг включає доплати медикам у розмірі до 300 % до заробітної плати за квітень. Відповідальність за виплату додаткових доплат медичним та іншим працівникам, які безпосередньо працюють із хворими на коронавірус та контактними, несе головний лікар закладу.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,