16.04.2024

Кирило Шевченко – голова НБУ. Що він каже про гривню та інфляцію

Ваша реклама

Верховна Рада призначила нового керівника Національного банку України – ним став голова державного “Укргазбанку” Кирило Шевченко. За таке рішення проголосували 332 депутати, зокрема більшісить фракцій “Слуги народу”, ОПЗЖ та “Батьківщини”, а також груп “Довіра” і “За майбутнє”. Жодного голосу не дали фракції “Голос” і “Європейська Солідарність”, пише ВВС Україна.

Кирило Шевченко – банкір, який до цього кілька років очолював один з кількох державних банків України “Укргазбанк”, а ще раніше був радником Юлії Тимошенко, коли та була прем’єр-міністром.

“Не допущу неконтрольованої інфляції”

Раніше обговорювали кілька кандидатів на посаду голови НБУ, але президент Зеленський зупинився саме на Кирилу Шевченку і подав його кандидатуру у середу ввечері.

У четвер зранку Кирило Шевченко зустрівся з депутатами фінансового комітету і заявив, що не допустить “неконтрольовану інфляцію або емісію”.

А також пообіцяв продовжити співпрацю з МВФ та іншими міжнародними організаціями.

Водночас Кирило Шевченко не відповів на питання, як буде змінювати команду в НБУ (зокрема чи звільнить нинішню в.о. голови Нацбанку Катерину Рожкову, яку пов’язують з колишнім керівником Яковом Смолієм).

Голова фінансового комітету парламенту Данило Гетманцев також запевнив, що при Шевченку на чолі НБУ “інфляції не буде, неконтрольованої емісії не буде”.

Вже під час виступу у сесійній залі Ради Кирило Шевченко пообіцяв боротися за “макроекономічну, макрофінансову стабільність” в Україні.

При цьому він позитивно висловився про інструмент інфляційного таргетування. Таке таргетування полягає в тому, що Нацбанк пубілчно оголошує прогнози по інфляції та намагається їх досягнути.

Категорично проти кандидатури Шевченка виступили ряд депутатів “Слуги народу”, зокрема Олександр Дубінський, який вважає, що Шевченка лобіює МВФ, а сам він причетний до ряду кримінальних справ.

А член наглядової ради “Укрзалізниці” Сергій Лещенко кандидатуру Кирила Шевченка привітав як “зрозумілого банкіра для міжнародних фінансових кіл”.

Екс міністр економіки Тимофій Милованов назвав його “найкращим вибором з можливих”.

Хто такий Кирило Шевченко

Новому голові НБУ 47 років. Народився у російській Тулі, на початку 1990-х навчався у Харківському державному економічному університеті.

З 1994 року працював у банківському секторі, зокрема в “Українському кредитному банку”, банках “Аваль” і “Фінанси і кредит”.

У 2006-2009 роках був головою правління Державної іпотечної установи, яка викуповувала гривневі іпотечні кредити.

У 2009 році був радником тодішнього прем’єра Юлії Тимошенко.

Пізніше став першим заступником голови правління “Укргазбанку” та очолював правління кількох інших фінансових установ, працював радником в “Ощадбанку”.

З грудня 2014 року був виконувачем обов’язків голови правління “Укргазбанку”, який остаточно очолив у травні 2015 року після відкритого конкурсу.

“Укргазбанк” – один з кількох українських державних банків, майже 95% його акцій належать державі.

У 2019 році він став першим українським банком, який визнали “Кращим банком зі сталого фінансування у Центральній і Східній Європі” за рейтингом Award for Exellence.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,