25.04.2024

Долю закладу вирішуватиме спеціальна комісія: чи реорганізують школу-інтернат у Тернополі

Креатор буд

Долю Тернопільської спеціальної школи-інтернату буде вирішувати спеціальна комісія при Тернопільській обласній раді. До її складу увійдуть представники депутатського корпусу, батьківського комітету та педагогічного колективу закладу. Таке рішення прийняли сьогодні на сесії облради.

Голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук зазначив, що розібратися із проблемами, які виникли, необхідно протягом 10 днів і подати проект вирішення цього питання.

Нагадаємо, напередодні депутати облради проголосували за рішення реорганізувати Тернопільську спеціальну школу-інтернат в структурний підрозділ обласного ліцею «Знамення». Тоді перший заступник голови Тернопільської обласної ради Василь Деревляний зазначив, що такий розвиток подій буде добрим для обох закладів, адже в одних є приміщення, які пустують, а в інших – можливість дати дітям освіту.

Таке рішення – як сніг на голову, а відтак обурило батьків та вчителів школи-інтернату. Того ж дня вони провели екстрені збори.

Мама учениці Тернопільської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату I-III ступенів Тернопільської обласної ради Тетяна Харатін розповіла, що, наприклад, її дитина навчається у логопедичному класі. Є дітки з аутизмом, з затримкою розвитку. Для них, каже, потрібні спеціальні педагоги, які навчають за спеціальними методиками. Додає, без цієї школи і педагогів батьки просто не справляться. Якщо цього не буде, то не знають, куди йти і що робити.

До того ж, зі слів директора школи Івана Смачила, заклад не готовий прийняти на навчання учнів зі «Знамення». Він каже, що найбільше можуть навчати 150 дітей. Якщо прийдуть ще 30-40, то в закладі розмістити їх не зможуть.

Вирішили відстоювати позицію батьків, вчителів та учнів і надавати юридичний супровід у Тернопільському осередку всеукраїнської громадської організації «Асоціація жінок України «Дія», розповіла голова осередку – Ольга Шахін.

Дізнавшись, що сьогодні сесія ТОР, обурені батьки принесли депутатам колективне звернення. Учасники акції не розуміють, як можна об’єднати два таких різних навчальних заклади.

Попри дощ, протестувальники простояли під стінами ОДА годину. Частину з них таки впустили до сесійної зали. Всередині люди розгорнули транспаранти і звернулися до депутатів з проханням дослухатися до них і пообіцяли, що це питання так просто не залишать.

Та депутати заспокоюють – підстав для того, аби заклад закрили немає. Зокрема, Олег Сиротюк підкреслив, що про закриття закладу не йдеться.

Що ж все-таки передбачено рішенням ми пробували з’ясувати у його ініціатора –Василя Деревляного. Телефоном він нас запевнив, що реорганізація повинна відбутись в рамках трансформації інтернатних закладів. А згодом, переконує,  і батьки, і колектив побачать усі позитиви від такого об’єднання. Остаточно доля Тернопільської спеціальної школи-інтернату та ліцею «Знамення» стане відомою не раніше, ніж за 10 днів.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,