19.04.2024

Дефіцит на допомоги з безробіття хочуть покрити з “коронавірусного” фонду

Креатор буд

Для вирішення питання з коштами для виплат по безробіттю цього року уряд просять розглянути можливість виділити 1 565,4 млн грн з Фонду боротьби з COVID-19. Про це повідомляє УНН із посиланням на проект протокольного доручення з сьогоднішнього порядку денного уряду.

“Для здійснення виплат своєчасно та у повному обсязі, з урахуванням залишку коштів на відповідні видатки, Мінекономіки просить розглянути можливість виділити з фонду боротьби COVID-19 на безповоротній основі кошти у сумі 1 565,4 млн грн для виплат одержувачам допомоги по безробіттю у листопаді — грудні поточного року”, — йдеться у пропозиціях до уряду.

Так, Мінекономіки та Мінфін подали на розгляд уряду проект акта щодо виділення коштів із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками для надання фінансової допомоги Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Зазначається, що на 2020 рік видатки бюджету на виплату по безробіттю були затверджені у розмірі 10 696,8 млн грн, а потім в період карантину було надано ще 4 349,4 млн грн. Залишок коштів на виплати жовтня-грудня складають 2 536,9 млн грн, з них виділено на фонд боротьби з COVID-19 387,5 млн грн. Виходить, що грошей на виплати по безробіттю вистачить лише на жовтень та частково на листопад 2020 року.

Нагадаємо, за інформацією Держстатистики, рівень безробіття серед громадян віком 15 років і старше у другому кварталі 2020 року в Україні сягнув 9,8%, що на 1,3 в.п. більше, ніж кварталом раніше — загалом 1,7 млн осіб.

Як зазначили в Державній службі зайнятості, коронакриза повпливала на ринок праці, станом на 20 серпня статус безробітного мали майже 488 тисяч українців, з них 411 тис. отримують допомогу. На одне робоче місце претендує 9 громадян.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,