27.04.2024

Чому в Тернопільській Катедрі з’явиться ще один поверх

Ваша реклама

У Катедрі розпочали процес реставрації. Також приміщення, яке зараз належить Тернопільсько-Зборівській архієпархії, планують розбудувати.

Як відзначає єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архієпархії УГКЦ владика Теодор, відновлення потребує весь архітектурний комплекс. В аварійному стані покрівля даху, дахові конструкції, ливнева каналізація.

Отримавши документи власності, які підтверджують, що це приміщення на балансі Катедри, розпочали роботу над проектуванням. Архітектором обрали Юрія Вербовецього. У 2021 році розпочали перший етап робіт – затвердження фасадів об’єкту у Міністерстві культури.

Коли ж почалась повномасштабна війна, прийняли рішення призупинити роботи та віддати приміщення під склади з гуманітарною допомогою. Проте цьогоріч, за словами заступника економа Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ о. Петра Порохонька, реставрацію вирішили відновити, бо руйнування приміщення були дуже значні. Також направили документи, щоб отримати дозвіл для проведення робіт в пам’ятках культури єдиної державної системи, які знаходяться в базі міністерства культури.

Після отримання дозволу, архиєпархія як замовники, спільно з архітектором, подали документи на початок робіт. Тоді ж і визначились – варто добудувати ще один поверх над колишнім монастирем. Рішення базувалась на планах Мінкультури, адже там говорили про необхідність реставрації веж собору архикатедри.

“І зауваження щодо комплексності будови отримали від Міністерства. Тому запропонували його трошки підняти догори, добудувати, аби дотриматися однієї висоти”, — пояснює о. Петро Порохонько.

У соціальних мережах здійнявся шквал критики тернополян через надбудову додаткового поверху. Священники спростовують усі чутки і пояснюють плани архиєпархії.

“Частину ми хочемо використовувати під підрозділи архиєпархії, зокрема, під духовно-просвітницькі організації, які є — комісію вірян, молодіжну. Частково цей проєкт передбачає прийняти ці підрозділи, які планувались розширюватись”, — відзначає синкел Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ о. Віталій Козак.

Представники церкви додають, попередньо вже були проведені дослідження щодо підсилення фундаменту, укріплення стін та якісного водовідводу.

Наразі територію, яку будуть реставрувати, обгородили та розпочинають роботу з укріплення стін. Про терміни завершення не говорять, але,впевнені, за один рік необхідне не зроблять, адже кожен етап додатково досліджують і затверджують в усіх інстанціях.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,