25.04.2024

Борщ, а не “щі”: культуру приготування української національної страви захищатиме ЮНЕСКО

Ваша реклама

Борщ — український! Битва за національність цієї страви  між Україною та росією точиться десятиліттями. І ось, культуру приготування першої страви внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. І визнали, що борщ належить українцям.

Нарешті це питання закрили назавжди, каже учасниця фестивалю “Борщ-їв” Тетяна Глова. Жінка понад 10 років бере участь у Борщівському фестивалі “Борщ-їв”. Ця страва одвічно була українською, переконана газдиня із Борщева.

Рецепт свого фірмового борщу Тетяна перейняла у мами, та у свою чергу від своєї. Загалом борщівські господиньки мають багато варіацій приготування цієї страви. Тут його роблять із галушками, вишнями, рибою та грибами.

Перші борщі в Україні готувались не лише без м’яса, але й без картоплі, адже перший натяк про цю українську страву в підручниках з історії з’явився у ХV столітті. З того часу пройшло сотні років, що і призвело до модифікації рецепту. Вже більше згадок з’явилось у 19 столітті. На той час, борщ був головною стравою в українських сім’ях. Його готували і у свята, і на будень, каже вчена секретарка Борщівського обласного краєзнавчого музею Леся Грабик.

Подробиці — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,