02.05.2024

“Без мови Україна – не жива”: тернопільські активісти проти скандального законопроєкту

Креатор буд

«Мова – це зброя», «Руки геть від солов’їної» – з такими гаслами сьогодні під стінами Тернопільської ОДА збиралися люди. Наше місто доєдналося до Всеукраїнської акції проти нового мовного законопроєкту.

Тернопільські активісти пояснюють, нововведення мають на меті дозволити представникам національних меншин здобувати загальну середню освіту мовою, якою розмовляють. Тобто, діти зможуть навчатися в школах російською, угорською, польською чи будь-якою іншою мовою.

Учасник акції Володимир Долинний  каже, що дуже прикро, що саме в день річниці від проголошення декларації про державний суверенітет України влада, за яку голосували і тернополяни, «протягували» закон про знищення мови.

Активісти  переконані, такі поправки можуть стати початком знищення української. Саме тому, сьогодні такі акції проводять чи не в усіх областях, аби привернути увагу влади до проблеми.

Нардепами був запропонований законопроєкт, згідно з яким вже з 1-го вересня всі школи країни мали перейти на українську. Та новий закон монобільшості спрямований на скасування цієї  частини.

Активіст ГО “Справа громад” Роман Данилюк наголошує, що зараз справді важливо не допустити підтримки цього закону. Адже, українська мова – душа нашого народу.

Законопроєкт №2362 вже сьогодні мали розглядати у Верховній раді, проте напередодні його не внесли до порядку денного. Тернопільські активісти кажуть, попри це все-одно вийшли з протестами для того,  аби висловити своє невдоволення і не дозволити в майбутньому підтримати таку ініціативу.

Активістка та учасниця акції Інна Блощинська додає, що люди не можуть змиритися з тим, що у 2020-му році в Україні необхідно відстоювати українську мову. Каже,  жодна держава не бореться за свою мову, бо вона є і так має бути.

Тернопільські активісти запевняють,  свідомі українці не можуть дозволити будь-яким чином втручатися у мовну політику країни.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,