29.03.2024

Зупинилося серце тернопільського краєзнавця, журналіста, громадського діяча Михайла Ониськіва

Ваша реклама

Він відійшов у вічність на 82 році життя. Не стало знаного краєзнавця, журналіста, літературознавця, громадського діяча Михайла Ониськіва.

Про втрату на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив Віктор Уніят.

“Світлої пам’яті пан Михайло був людиною енциклопедичних знань, яка багатьом допомогла на їхній життєвій дорозі. На жаль, відходять справжні….”, — відзначив він.

Михайло Ониськів народився в селі Ласківці на Теребовлянщині.

Закінчив Чернівецький університет (1965 р., нині національний університет) і ВПШ при ЦК КПУ (1975). Працював у пресі, на партійній роботі.

Співзасновник (1991) і перший головний редактор ж. “Тернопіль”, співзасновник (1992) г. “Русалка Дністрова” (м. Тернопіль). 1994-1998 рр. — головний редактор видавництва “Збруч” (м. Тернопіль). Згодом — референт ректора і прескур’єр ТАНГ. Від 2001 р. — в апараті Тернопільської обласної ради: консультант, керівник прес-служби. У 2007 р. — керівник прес-агенції КРУ в Тернопільській області.

Михайла Ониськіва відзначили Всеукраїнською літературно-мистецькою премією імені Братів Богдана та Левка Лепких (2000), обласною премією імені Петра Медведика в галузі краєзнавства (2011), обласною премією в галузі культури в номінації “Краєзнавство — імені Петра Медведика” — за видання енциклопедичного тритомника “Тернопільщина. Історія міст і сіл”.

Автор поетичної збірки “Прийдень”, книги “Ласківці”, співавтор документальних досліджень «Українець Михайло Паращук: ровесник болгарської волі, страдник нашої долі,  монографії “Поетичний світ Петра Перебийноса”, книги “АБВ…” (“Автографи. Бібліографія. Вибране. Галерея. Досил”, 2012), майже 3 тис. публікацій у збірниках, періодичних виданнях, редактор понад 100 книг різноманітної тематики.

Прощатимуться з Михайлом Ониськівим завтра, 30 березня, у Тернополі. Чин похорону розпочнеться в Домі печалі о 10.30.

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,