26.04.2024

Житло в кредит під 3%: як скористалася державною програмою тернополянка

Креатор буд

Житло в кредит під 3%. На Тернопільщині діє програма молодіжного кредитування. За умовами програми, реально купити або ж збудувати квартиру. Розповідаємо про досвід тернополянки, яка вже скористалася такою можливістю.

Наталія Герасименко вирішила отримати власне житло в Тернополі, зібрала пакет документів і от ми стоїмо біля її квартири. Купила її торік в рамках програми. Здача будинку в експлуатацію планується в кінці 2023 року.

Жінка розповідає, спочатку через знайомих дізналась про таку можливість. Проаналізувавши, вирішила зареєструватись.

“Я одразу зареєструвалась як пільгова категорія учасника бойових дій, але там було вікове обмеження до 35 років. Коли мені виповнилось 35 років, я втратила своє право там перебувати на обліку. І перейшла на іншу програму, молодіжну програму за кошти обласного бюджету”, — відзначила учасниця програми кредитування молодіжного житла Наталія Герасименко.

Далі реєстрація, написання заяви, підготовка потрібного пакету документів.

“Я надала документи всі в оригіналах, які додавала в копіях при реєстрації заяви. І уклала договір на будівництво, а пізніше уклала договір з “Держмолодьжитло” місто Тернопіль на кредитний договір”, — пояснила Наталя Герасименко.

Зараз жінка щотижня контролює будівництво помешкання. Зізнається, брати участь в такому проєкті було страшно. Однак, вона живе за принципом, аби щось мати потрібно ризикувати. Загалом учасники проєкту мають вибір з місцем розташування та квадратурою житла. Майбутня квартира Наталії це майже 63 квадрати.

“Загальна вартість житла становить 1 млн 411 тис. Там були внески, які я зобов’язана як учасник зробити. Не пам’ятаю у відсотках, щоб вам сказати, але там була така значна сума”, — додала Наталія Герасименко.

З квітня цього року розпочалось фінансування обласної Програми кредитування молодіжного житлового будівництва на 2023-2026 роки. Її створили аби підтримати молодь та військових, які прагнуть придбати власне житло, але не мають для цього достатньо коштів.

“Майже по всіх програмах до кандидатів стоїть питання — це підтвердження своєї платоспроможності. Тому що фонд хоче бачити, що та людина зможе його повернути, І всі програми передбачають те, що люди можуть зробити перші внески в залежності від програми 6—10 % від вартості житла, яке купляють”, — заявив начальник Тернопільського регіонального управління Держмолодьжитла Андрій Козак.

Умовами кредитування передбачено надання кредитів на будівництво або ж придбання житла з терміном погашення до 30 років. Відсоткова ставка 3% річних.

“Це є програма за кошти обласного бюджету. Там ставка здебільшого робиться на будівництво нового житла. Тому що вкладаючи кошти на будівництво, ми підтримуємо робочі місці і платників податків, які працюють і роблять результат державі”, — відзначив Андрій Козак.

Сума кредиту та квадратура квартири, яку можуть виділити учасникам, розраховується за певними показниками.

“Виходячи з складу сім’ї, це 21 кв м на людину плюс 10,5 на сім’ю. І гранична вартість — це ціна, яка доведена нам Міністерством будівництва регіонального розвитку з коефіцієнтом 1,5 для міста Тернополя”, — сказав Андрій Козак.

Якщо ж учасники програми хочуть житло більшої площі чи вартості, тоді їм слід доплатити різницю своїми власними коштами разом з першим внеском. Термін кредитування — не більше ніж на 30 років. Дострокове погашення можливе. Плюс в даній програмі — немає жодної залежності від зміни курсу валюти.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,