26.04.2024

Жителі селища на Тернопільщині просять відреставрувати унікальний палац

Креатор буд

Коропецький палац графа Бадені в аварійному стані. Про це повідомляють фахівці.

За понад вікову історію ця пам’ятка архітектури пережила декілька періодів. За словами члена національної спілки краєзнавців України Володимира Гаврилишина, колись будівлю використовували як навчальний корпус школи-інтернату для дітей-сиріт, а ще раніше – для партійних радянських органів.

Та попри унікальну архітектуру і нетипову флору, зараз палац знаходиться в аварійному стані. Декілька років тому тут частково перекрили дах, але цього замало, кажуть представники місцевих органів  самоврядування.

Заступниця селищного голови Коропецької територіальної громади Світлана Дрозд зазначає, що поточний стан цієї будівлі такий, що не дозволяє, туди небезпечно заходити.

Аби не допустити руйнації,  небайдужі жителі селища звернулися до обласних органів влади, аби реставраційні роботи й надалі продовжували.

В Управлінні культури облдержадміністрації пояснюють, що для повної реставрації палацу графа Бадені потрібно понад 70 мільйонів гривень. Таку суму з бюджету виділити немає можливості, тому  наразі відремонтували ту частину, яка була в найгіршому стані.

Головний спеціаліст відділу культури, охорони культурної спадщини управління культури Тернопільської ОДА Ярослав Пелехатий підкреслює, що ремонт даху палацу – це першочергове завдання. Щоб уникнути протікань через дощі чи сніги саме на це мають виділити кошти. Та  роботи обійдуться недешево  – 5-7 мільйонів гривень.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,