02.05.2024

Жінка, яка дарує своє життя іншим: 80-річний ювілей відзначає голова Тернопільської “Просвіти”

Ваша реклама

Її вірші кладуть на ноти, а книги зберігають у музеях. Дарія Петрівна Чубата – голова міського об’єднання товариства «Просвіта». А ще – письменниця, громадська діячка і лікарка за фахом. Сьогодні жінка святкує вісімдесятирічний ювілей. Каже, з дитинства усвідомила власне покликання – допомагати людям.

Дарія Дмитрівна розповідає, з шести років навчала сусідських дітей читати і писати. Каже, просвітянська робота залежить від того, як налаштована людина. Чи хоче вона комусь добро зробити, чи хоче бути вдячним, і Богові, і Україні, і людям, які оточують.

Тернопільську «Просвіту» пані Дарія очолює з 1997 року. Каже, в ті роки там вчили людей грамоти, збирали старовинні пісні. Потім почали ставити вистави та їздити за кордон. Крім того, відстоювали українську позицію, писали звернення до влади щодо мови.

Пані Дарія розповідає, у «Просвіті» часто організовувала конкурси вишиванок. Вона і сама вишила 15 сорочок, їх надсилала просвітянам з інших областей, аби популяризувати вишивку.

Дарія Дмитрівна показала нашій знімальній групі і результати просвітянської роботи у книжках. Усього їх видано 11. Жінка переконана, що історію обов’язково слід записувати. Каже, що створює літопис місцевої просвіти та планує видати книжку про досягнення роботи організації за останнє десятиріччя.

23 роки очолює товариство «Просвіта, а просвітянкою є все свідоме життя. Сьогодні Дарії Чубатій – 80 років. За плечима унікальний досвід і хороші відгуки людей, які знають її як активну і щиру українку. До щирих вітань приєднується і Т1 новини.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,