06.05.2024

Затриманих в Греції українців планують повернути до України 6-7 липня

Креатор буд

17 українців прилетіли до Греції з Києва, однак їх затримали через заборону на в’їзд до ЄС громадян третіх країн. В українському посольстві повідомили, що доставили затриманим воду і засоби гігієни, пише DW.

Повернення до Києва затриманих в аеропорту Афін українських громадян планується 6 і 7 липня. Про це у неділю, 5 липня, повідомляє українське посольство в Грецькій республіці на своєму сайті.

“Повернення наших громадян додому можливе першими зворотними рейсами “Афіни – Київ”: Wizzair – 07.07 о 21:55, Ryanair-06.07 (щодо точного часу рейсу очікується підтвердження)”, – йдеться в повідомленні. Також повідомляється, що співробітники посольства доставили затриманим українцям питну воду і засоби особистої гігієни. З грецькою поліцією було досягнуто домовленості щодо дозволу для затриманих додатково купувати напої та їжу на території поліцейської дільниці аеропорту.

На даний час українські консули працюють над тим, щоб до затриманих, які були віднесені до категорії “небажані”, не застосовувалася процедура депортації, йдеться у повідомленні.

Як повідомлялось, 4 липня в аеропорту Афін, через заборону на в’їзд до Європейського Союзу громадянам третіх країн, затримали 17 громадян України, які прилетіли до Греції з Києва. Серед затриманих – 15 дорослих і двоє дітей.

Пасажири розповіли, що після ретельної перевірки документів у Києві співробітники авіакомпаній дозволили їм переліт. Однак в аеропорту Афін на паспортному контролі їх затримали, в автозаку відвезли до поліцейського відділку на території аеропорту і розмістили камерах. В українців забрали всі речі, у тому числі ноутбуки, але дозволили залишити телефони без зарядних пристроїв.

Нагадаємо, Україна не потрапила до списку країн, з якими ЄС відкрив свої зовнішні кордони з 1 липня. Кордони Шенгену відкрили лише для 15 країн – Алжиру, Австралії, Канади, Грузії, Японії, Марокко, Чорногорії, Нової Зеландії, Руанди, Сербії, Південної Кореї, Таїланду, Тунісу, Уругваю. У списку також є Китай, але за умови, що він дозволить в’їзд для резидентів ЄС.

При цьому заборона діє лише на необов’язкові подорожі до Шенгену. Це означає, що до країн ЄС з третіх країн можуть в’їхати їхні громадяни та люди з дозволом на проживання у них. З країн, які не потрапили до списку (як-от Україна) можна здійснювати лише обов’язкові подорожі. Такими вважають, зокрема, поїздки сезонних працівників, медичного персоналу, працівників транспорту.

Список країн переглядатиметься кожні два тижні.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,