27.04.2024

Закинутий костел: таємниці маловідомої пам’ятки Галичини

Ваша реклама

Унікальний костел у центрі закинутого села. Напередодні ми вам розповідали про життя та побут села Тарноруда, Підволочиського району. Сьогодні ж – друга частина нашої розповіді – історія давнього храму, якому вже понад 200 років.

Збудований він у стилі раннього барокко. І за своє існування виконував декілька функцій. До прикладу, у 40-х роках минулого століття тут був склад зерна.

Жителька с. Тарноруди Ванда Масалко згадує, зерна насипали стільки, що воно сягало вікон.

Аби врятувати храм люди переховували найцінніші ікони та статуї у себе вдома. І аж в 90-х роках костел знову почав виконувати свою первинну функцію – люди знову почали тут молитися. Приносили зі сховок святині, залишали у костелі.

Та все ж частину речей в костелі таки знищили. Важко повірити, але в селі, де живе 12 людей, є збережений орган. Зараз він у дуже поганому стані. Цілили залишилися лише клавіші, все інше – розібрали. Люди пригадують ще ті часи, коли кожна служба в костелі супроводжувалася органною музикою. Кажуть, це було після війни.

Також в костелі збереглися старі книжки, написані латиницею і унікальні розписи на стінах. Мешканці села кажуть, храм потребує реставрації, але потрібних коштів люди не мають. Раніше своїми силами вони зробили косметичний ремонт костелу та дзвіниці. І надіються, що небайдужі допоможуть врятувати унікальну архітектуру, яка зберіглася в маленькому селі.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,